Tech

Google onder vuur om medewerker die anti-diversiteitsmail verspreidt

07 augustus 2017 13:32 Aangepast: 26 april 2018 20:43

"Vrouwen zijn meer geïnteresseerd in mensen dan techniek", schreef een Google-medewerker. Het leverde een storm van kritiek op.

"Positieve discriminatie om gelijke vertegenwoordiging [van mannen en vrouwen] te bereiken is oneerlijk, zorgt voor verdeeldheid en is slecht voor de zaken." Het staat in een manifest van tien pagina's waarin een Google-medewerker, een senior software-ontwikkelaar, beschrijft waarom de diversiteitsprogramma's binnen Google moeten worden stopgezet. De brief werd binnen het bedrijf veel verspreid.

In het manifest legt hij onder andere de 'psychologische verschillen tussen mannen en vrouwen' uit. Zo stelt hij dat vrouwen meer geïnteresseerd zijn in mensen dan techniek en dat ze slechter leiding kunnen geven omdat ze te emotioneel zijn. 

Deze 'verschillen' worden gebruikt als redenen waarom vrouwen in de tech-industrie ondervertegenwoordigd zijn, in zowel technische als leidende posities. Gizmodo heeft de volledige memo gepubliceerd.

Diversiteit is cruciaal

Danielle Brown​, de kersverse vicepresident diversiteit bij Google, heeft gisteren intern op de mail van de medewerker gereageerd, zo schrijft Motherboard. "We zijn duidelijk in onze overtuiging dat diversiteit en inclusie cruciaal zijn om als bedrijf succes te boeken", schrijft zij. 

"Een deel van het bouwen van een open, inclusieve omgeving is het bevorderen van een cultuur waarin mensen met andere overtuigingen, waaronder politieke opvattingen, veilig hun meningen kunnen delen. Maar die discussie moeten samengaan met onze principes van gelijkwaardige werkgelegenheid, zoals beschreven staat in onze gedragscode en beleidsregels, en de anti-discriminatiewetgeving."

Dom en schadelijk

Vanuit Google blijft het verder grotendeels stil, maar één medewerker die recentelijk het bedrijf heeft verlaten spreekt zich wel uit: Yonatan Zunger, die op zijn blog schrijft hoe 'ongelooflijk dom en schadelijk' het manifest is.

"Je hebt een manifest verstuurd binnen het bedrijf met het argument dat een groot deel van jouw collega's van nature niet goed genoeg zijn om hun werk te doen, en dat ze enkel een baan hebben vanwege politieke redenen. En dat jij denkt dat dit allemaal past in het idee van een 'open discussie', en niet de gevolgen hiervan inziet, maakt het alleen maar erger."

Probleem in de industrie

Diversiteit is al langer een probleem in de tech-industrie: het gros van de werknemers van grote bedrijven als Google, Facebook en Twitter is voornamelijk wit en man. Van alle technische functies bij Google wordt bijvoorbeeld maar 18 procent vervuld door vrouwen.

Dat is zonde, want code van vrouwelijke programmeurs wordt vaker goedgekeurd dan die van hun mannelijke collega's, blijkt uit onderzoek. Opvallend genoeg werd de programmeercode van vrouwen die hun geslacht in hun profiel hadden staan vaker afgewezen.

Eerder pleitte tech-ondernemer Janneke Niessen al voor meer vrouwen in de tech-industrie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van