Tech

Victor Goossens zag zijn game-team 11 miljoen dollar winnen

15 augustus 2017 16:33 Aangepast: 26 april 2018 20:43
Beeld © Team Liquid

Vanuit zijn eigen skybox, omringd door sponsors en fans, zag ondernemer Victor Goossens afgelopen weekend zijn Team Liquid het grootste game-toernooi ooit winnen.

"Dit was de grootste dag in de geschiedenis van Team Liquid", zegt Goossens. "Het heeft even nodig om bezinken."

Zijn hele leven is Goossens al met gamen bezig. 17 jaar geleden richtte hij Team Liquid op, op zijn 17de, en nu is het letterlijk een miljoenenbedrijf met meer dan honderd medewerkers en professionele game-teams in tien competities.

Als je niet in de game-wereld zit, is het moeilijk om voor te stellen hoe groot en professioneel de industrie is. Goossens: "Er gaan miljarden in om en voor de fans zijn de professionals echt helden."

Grootste prijzenpot ooit

Het team won afgelopen weekend The International. Dat deden ze met Dota 2, een strategie-oorlogsspel waarbij twee teams van vijf spelers het tegen elkaar opnemen. Een team wint door de basisnederzetting te vernietigen. 

Nooit eerder was de prijzenpot zo hoog bij een game-toernooi: in totaal werd er 24 miljoen dollar verdeeld. Het toernooi dat wordt gezien als het WK Dota 2.

De zegetocht van Team Liquid.

Fashion-items

Dit geld wordt vrijwel volledig door amateur-Dota-spelers zelf opgehoest. Goossens: "Spelers kunnen skins en items kopen, zodat hun zwaard of harnas er in de game anders uitziet. Daarvan gaat 25 procent in de prijzenpot."

Fashion-items dus, zonder dat een speler er extra krachten voor terugkrijgt. "Extra skills kan je bij Dota 2 niet kopen, daar moet je voor trainen. Maar de aankleding dus wel." Een mooi zwaard op de Dota-marktplaats kost tussen 8 cent en 101,50 dollar.

Geld vooral naar de spelers

Met de overwinning won Team Liquid 10,8 miljoen dollar, maar dat gaat niet direct naar de bedrijfskas. De vijf Dota-spelers van Team Liquid zijn nu allemaal miljonair. "Dat is zo in hun contract opgenomen."

Het is in de e-sportswereld gebruikelijk dat prijzengelden grotendeels naar de spelers gaan. "Ze krijgen tussen de 1 en 2 ton salaris per jaar. Dat is voor talenten zoals hen redelijk weinig, maar daar hoort dus wel een flink aandeel van het prijzengeld bij."

Hoeveel er overblijft voor het bedrijf, wil Goossens niet zeggen, maar het is in ieder geval minder dan een kwart. Niet dat hij daar rouwig om is: "Dit is geweldig voor het team én voor de sponsors."

Trainingskamp in Utrecht

Team Liquid is nauwelijks nog een Nederlands team te noemen: van de 54 professionele spelers komt er maar 1 uit Nederland. Het hoofdkantoor staat dan wel in Utrecht, maar ook daar zitten maar twee Nederlanders, inclusief Goossens.

Wel is Utrecht de trainigslocatie: er zijn acht lege slaapkamers met razendsnelle computers. "Zo'n 4 à 5 keer per jaar komt een team hier om twee weken volledig gefocust te zijn. Het gaat om online games, dus je kunt prima vanuit huis trainen, maar als je bij elkaar bent is het nabespreken een stuk makkelijker. Je kunt elkaar beter confronteren met problemen."

In aanloop naar een groot toernooi gamen de professionals meer dan twaalf uur per dag.

Zelf gamet hij niet meer

Met zijn 34 jaar is Goossens oud in de game-wereld: de gemiddelde leeftijd van het winnende team was 22 jaar. Zelf gamen doet hij alleen nog maar als hobby. "Ik ben zeker niet meer goed genoeg."

Ook is hij niet direct betrokken bij één team. "Alle teams hebben een eigen coach. We doen mee in tien verschillende competities, dus dan kan ik niet allemaal zelf doen."

Goossens heeft een echte managementfunctie: contacten met sponsoren onderhouden, aansturen van personeel, onderhandelingen en op de juiste moment de juiste handen schudden. Als de directeur van een profvoetbalclub, maar dan met tien teams.

"Gisteren teruggekomen uit Seattle, nu een weekje in Frankrijk op vakantie, maar daarna weer direct door naar Los Angeles. Ik woon dan wel in Utrecht, maar ik ben meer onderweg dan dat ik daar ben."

Op de YouTube-pagina van Team Liquid legt Goossens de kunst van Dota 2 uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van