Ga naar de inhoud
Tech

Adverteerders Facebook nemen 'een pauze' na schandaal

Het bedrijf zorgde voor een privacyschandaal bij Facebook Beeld © AFP

Verschillende bedrijven zetten hun advertentiecampagnes bij Facebook tijdelijk stil. Zij willen dat het sociale netwerk maatregelen neemt na het privacyschandaal rond databedrijf Cambridge Analytica.

Het gaat om elektronicaproducent Sonos, Firefox-maker Mozilla en de internationaal opererende Duitse bank Commerzbank. Zij willen een statement maken door een week lang geen advertenties te kopen bij Facebook.

"We zijn bezorgd over de recente onthullingen over Facebook en het misbruik van zijn platform", schrijft Sonos in een verklaring. Het bedrijf vraagt zich of 'Big Tech wel genoeg doet' om de privacy van gebruikers te beschermen. Sonos schrapt daarom ook advertenties op Google, YouTube en Twitter.

Facebook-data misbruikt

Sinds afgelopen week ligt Facebook onder vuur nadat duidelijk werd dat databedrijf Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers in handen kreeg, terwijl dat niet had gemogen. Die buitgemaakte data is ingezet voor de campagne van de Amerikaanse president Trump.

In de boosheid die hierop volgde werd #DeleteFacebook trending op Twitter. Al is het aantal mensen dat ook daadwerkelijk hun profiel heeft verwijderd volgens Facebook-ceo Mark Zuckerberg 'niet betekenisvol'. Gisteren deed de Britse privacywaakhond een inval bij het Londense kantoor van Cambridge Analytica.

Standaardinstellingen

Bij Mozilla maken ze zich zorgen over de standaardinstellingen van Facebook. De non-profit organisatie vindt dat die 'de toegang tot veel gegevens openlaat, vooral bij apps van derden'.

Mozilla neemt daarom 'een pauze' van zijn advertentiecampagne op Facebook, totdat het bedrijf maatregelen neemt. Ook Commerzbank zet zijn Facebook-advertenties 'in de wacht' en evalueert momenteel de gegevensbeveiliging.

Lees verder: Elon Musk verwijdert Facebookpagina's SpaceX en Tesla na tweetje