Ga naar de inhoud
Tech

Facebook zwaar onder vuur na misbruik gebruikersdata

Beeld © ANP

Facebook zit in het verdomhoekje sinds bekend werd dat de gebruikersgegevens van meer dan 50 miljoen Facebook-gebruikers zijn misbruikt. Amerikaanse en Europese politici eisen opheldering en willen weten hoe dat precies kon gebeuren.

Zaterdag schreven onder meer de New York Times en The Observer over het databedrijf Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde de gegevens van miljoenen Amerikaanse Facebook-gebruikers.

Met die buitgemaakte gegevens maakte het een programma om het stemgedrag van kiezers te voorspellen en die kiezers te beïnvloeden. Het bedrijf heeft op die manier volgens experts een behoorlijke rol gespeeld bij de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, maar ook bij de uitslag van het brexit-referendum.

Opheldering

Amerikaanse en Europese politici willen opheldering van Facebook hoe het kon gebeuren dat een databedrijf nauwkeurige profielen kon opstellen van miljoenen gebruikers, zonder dat het sociale netwerk de gebruikers op de hoogte bracht.

"Ik ben aankomende week in de VS en ga om opheldering vragen bij Facebook om het probleem beter te leren begrijpen", reageerde EU-commissaris Vera Jourova van Consumentenrechten op Twitter.

Ze noemde het nieuws 'gruwelijk, indien bevestigd'. Persoonlijke gegevens kunnen volgens haar zo gemakkelijk verkeerd worden gebruikt voor politieke doeleinden. "We willen dit niet in de EU."

Jourova wil dat sociale platformen hun verantwoordelijkheid gaan nemen in de omgang met persoonlijke gegevens van gebruikers. Daar wil ze alle wettelijke maatregelen gebruiken die ze voorhanden heeft en verwijst naar de strengere Europese privacywetgeving (Algemene verordening gegevensbescherming) die op 25 mei ingaat.

Ook het Europees Parlement wil opheldering en stelt een onderzoek in, zegt voorzitter van het parlement Antonio Tajani op Twitter

Netwerken kunnen zelf geen toezicht houden

De Amerikaanse senator Amy Klobuchar wil dat sociale platforms zoals Facebook transparanter worden en hun verantwoordelijkheid nemen voor politieke advertenties op die platformen.

Het is volgens haar duidelijk dat de netwerken dat zelf geen toezicht kunnen houden. Ze wil dat Facebook-oprichter Mark Zuckerburg tekst en uitleg komt geven bij de Senaatscommissie voor juridische zaken (Senate Judiciary Committee).

Zuckerberg moet misschien ook naar het Verenigd Koninkrijk om daar te vertellen hoe het kan dat Cambridge Analytica de gegevens van de Facebook-gebruikers kon misbruiken. Het Conservatieve parlementslid Damian Collins wil dat zowel Zuckerberg als Cambridge Analytica-ceo Alexander Nix hun verantwoording afleggen.

Facebook heeft de betrokken bedrijven Cambridge Analytica en het Britse zusterbedrijf Strategic Communication Laboratories al geschorst. De bedrijven en twee personen, die ook geschorst zijn, hebben zich niet gehouden aan de regels, zegt Facebook. Het zegt er alles aan te doen om de veiligheid van gebruikers te garanderen. 

Meer op rtlz.nl:
Facebook schorst omstreden databedrijf Trump na misbruik

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl