Tech

Groep Nederlanders wil 843 bitcoins à 3 miljoen euro terug

24 augustus 2017 16:30 Aangepast: 26 april 2018 20:12

Een groep van 35 Nederlanders heeft zich verenigd nadat ze bestolen zijn van in totaal 843 bitcoins, nu goed voor 3 miljoen euro. De diefstal vond plaats bij de Bitcoin-beurs Mt. Gox.

Na het faillissement in februari 2014 van Mt. Gox bleek dat er 650.000 bitcoins gestolen waren. Het bedrijf dat bitcoins in euro's kon omzetten was slachtoffer geworden van een hack.

Onder de gedupeerden zijn honderden Nederlanders, zegt Carolina Nijenhuis. Zij is mede-oprichter van de Mt. Gox Beweging; een belangengroep voor Nederlandse slachtoffers.

3 miljoen euro

Op dit moment hebben 35 Nederlanders zich gemeld, samen goed voor 843 verloren bitcoins. "Het grootste slachtoffer had 141 bitcoins bij Mt. Gox staan." In die tijd goed voor een kleine 50.000 euro, maar met de reusachtige waardesprongen van de Bitcoin in de afgelopen jaren nu ruim een half miljoen euro.

Ook slachtoffer Robert van Dijk die van 47 bitcoins à 165.000 euro werd bestolen is aangesloten bij de groep.

Dat het bedrag helemaal gaat terugkomen, lijkt uitgesloten. Maar na het faillissement zijn 25 procent van het totale aantal bitcoins door de curator veilig gesteld.

Dit bedrag moet verdeeld worden onder de slachtoffers. De vraag is nu of zij 25 procent van de bitcoins krijgen uitgekeerd, of 25 procent van de waarde tijdens de diefstal. Sinds februari 2014 is de Bitcoin ruim 10 keer meer waard geworden.

Voor de groep betekent dat ze in het slechtste geval samen een kleine 75.000 euro terug kunnen krijgen. Maar als ze hun deel in bictcoins terug zouden krijgen dan zouden die vandaag zo'n 750.000 euro waard zijn.

Actie deels geslaagd

De hoofdreden van groepering is om een stem te krijgen bij de curator. Dat is gelukt. Nijenhuis: "We hebben het nu zover gekregen dat de Nederlandse ambassade vragen voor ons gaat stellen, aan de curator."

Wel missen er volgens Nijenhuis nog honderden Nederlanders op de lijst, waardoor de stem iets minder hard doorklinkt.

Doel van de Mt. Gox Beweging is om 1 procent van de huidige bitcoins in het bezit van de curator naar Nederland te krijgen; dat zijn er zo'n 6000. Die 1 procent komt volgens de beweging overeen met het percentage Nederlanders op de lijst van claimers.

Kerstcadeau

Door het succes van de beweging heeft Nijenhuis goede hoop. "In het meest gunstige geval komen de bitcoins eind dit jaar terug naar Nederland. Het zou een mooi kerstcadeautje zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van