Tech

MAN komt met elektrische vrachtwagen en bus

28 augustus 2017 15:26 Aangepast: 28 augustus 2017 15:28

De grote jongens uit de autoindustrie doen eindelijk mee. MAN komt met elektrische trucks en bussen.

Wie 5 jaar geleden een elektrische stadsbus wilde bestellen, klopte voor niets aan bij de grote jongens. Het Chinese BYD, kleinere bedrijven als Bluekens en ook VDL konden je helpen in de afgelopen jaren, maar MAN wil de achterstand nu gaan inhalen. Eind 2019 wordt de eerste elektrische bus van het Duitse bedrijf in de verkoop verwacht. Op dat moment zal met name BYD al een flinke slag gemaakt hebben en VDL in Nederland. 

MAN neemt echter de komende jaren de tijd om te testen met elektrische bussen en vrachtwagens om over twee jaar de elektrische bussen op de markt te brengen en over vier jaar de eerste elektrische vrachtwagens. De kans dat de Duitsers de boot missen lijkt aanwezig. Dat schemert ook door in het persbericht. Onder de kop "MAN focust op elektrische aandrijving..." hoeven we slechts één bullet te zakken om te lezen "dieselmotor blijft voor lange afstand belangrijk". Dat verraadt nogal wat over de hang naar vernieuwing. Als er een nieuwe dieseltruck geïntroduceerd wordt zal bulletpoint nummer twee niet zijn "elektrische vrachtwagens worden belangrijker in binnensteden". 

“Moderne dieselmotoren in vrachtwagens en bussen zijn zeer schoon en stoten weinig CO2 uit”, zegt algemeen directeur Joachim Drees. “Zoals de accutechniek er nu voorstaat, zie ik geen mogelijkheid om lange afstands trucks te elektrificeren." 

Het politieke klimaat is de automakers nog gunstig gezind, maar de economische realiteit van dalende accuprijzen en lokale verordeningen om diesels te weren kunnen de elektrische bevoorradingstruck wel eens sneller gewoon maken dan we nu zien aankomen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van