Tech

Huawei's nieuwe AI-chip moet smartphones slimmer maken

02 september 2017 15:11 Aangepast: 26 april 2018 20:12

Huawei heeft een mobiele chip gericht op kunstmatige intelligentie aangekondigd. De chip biedt volgens Huawei 5 keer snellere beeldherkenning dan de iPhone 7 Plus.

Huawei presenteerde zaterdag op de IFA-beurs in Berlijn een nieuwe chipset gericht op kunstmatige intelligentie (AI). De chip, Kirin 970, is ontworpen voor de combinatie tussen cloud en lokale dataverwerking via een zogeheten neuraal netwerk. Zo'n netwerk werkt efficiënter doordat het zichzelf kan 'trainen'. De chipset heeft een speciale eenheid voor het neutrale netwerk.

Kirin 970 moet zo toekomstige Huawei-toestellen sneller en slimmer maken. De chipset heeft 5,5 miljard transistors, 2,5 miljard meer dan de huidige krachtige mobiele chip Snapdragon 835 van Qualcomm. Volgens Huawei-ceo Richard Yu leidt de combinatie tussen de cloud en AI op de telefoon zelf tot een betere gebruikservaring. Smartphones kunnen sneller, zuiniger en veiliger worden, stelt hij. "De Kirin 970 is de eerste stap binnen een reeks nieuwe ontwikkelingen die krachtige AI-functies naar onze toestellen brengen." 

Snellere beeldherkenning

Met een neuraal netwerk kunnen smartphones sneller real-time gegevens van sensoren verwerken en interpreteren. Ook andere techbedrijven, waaronder Apple, werken aan eigen mobiele chip-hardware gericht op AI. "In een benchmarktest voor het herkennen van beelden verwerkte de Kirin 970 tweeduizend beelden per minuut, wat sneller was dan de andere chips die op de markt zijn", meldt Huawei in een persbericht. De chip kan beelden van een dubbele camera verwerken en ondersteunt de weergave van 4K-video met HDR.

De Kirin 970 heeft een cpu met 8 kernen en een gpu met 12 kernen. De chipset komt eerst beschikbaar voor ontwikkelaars en partners, die ermee kunnen testen.

Mate 10

Wanneer het Chinese bedrijf de eerste smartphone met de nieuwe chip op de markt brengt, is nog niet bekend. Volgens geruchten zou het gaan om de grote smartphones Mate 10 en Mate 10 Pro, die in oktober in München zouden worden aangekondigd.

Lees ook: 

'Nieuwe iPhone-chip herkent je stem beter'

Volg het nieuws vanaf IFA 2017

Bright doet deze week verslag van de techbeurs IFA in Berlijn, waar veel grote merken nieuwe producten aankondigen. Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en Instagram, en check ons YouTube-kanaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van