Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Noord-Koreaanse hackers maken jacht op bitcoins

12 september 2017 09:44 Aangepast: 26 april 2018 19:41

Nu de VN-veiligheidsraad heeft ingestemd met nieuwe sancties voor Noord-Korea probeert het land de hand te leggen op bitcoins en andere cryptovaluta.

Behalve in nucleaire wapens lijkt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un ook bovenmatig geïnteresseerd te zijn in cryptocurrencies. Noord-Koreaanse hackers hebben de afgelopen dagen verscheidene aanvallen uitgevoerd op Zuid-Koreaanse online handelsplatforms voor cryptocurrencies.

Ook hebben de hackers volgens het security-bedrijf FireEye de hand weten te leggen op losgeld dat afkomstig is van slachtoffers van de ransomware WannaCry. De slachtoffers betaalden het losgeld in bitcoins. Tot slot namen de Noord-Koreanen een Engelstalige bitcoin-website op de korrel – vermoedelijk om vast te stellen wie de bezoekers waren.

Sancties

De Noord-Koreaanse belangstelling voor bitcoins en andere cryptocurrencies valt vermoedelijk niet helemaal los te zien van de sancties die tegen Noord-Korea zijn afgekondigd. Maandag stemde de VN-veiligheidsraad unaniem in met een resolutie die onder meer de export van textiel en de import van olieproducten aan banden legt. De maatregel volgt na verscheidene Noord-Koreaanse raketlanceringen en een test met een waterstofbom.

“Wij beschouwen de sancties als een belangrijke reden voor de hackactiviteiten”, verklaart FireEye-onderzoeker Luke McNamara tegenover Bloomberg. “Ze zien het vermoedelijk als een simpele oplossing om cash binnen te harken.” Volgens McNamara raken Noord-Koreaanse hackers ook meer en meer betrokken bij het delven van cryptocurrencies zoals de bitcoin en ethereum.

Samsung en Sony

FireEye stelt dat de verantwoordelijke hackers behoren tot een groep die wordt aangeduid als TEMP.Hermit. Dezelfde groep was in het verleden ook al verantwoordelijk voor bitcoin-diefstal en zou ook betrokken zijn geweest bij het hacken van Samsung en Sony. Ook zou de groep in 2015 een aanval hebben uitgevoerd op Zuid-Koreaanse nucleaire instellingen.

Ethereum-hacks

Onlangs ontvreemdden hackers ook al miljoenen dollars aan ethereum, na bitcoin de populairste cryptomunt. Dat deden ze onder meer door in te breken bij een bedrijf dat digitale portemonnees beheert.

Bright is bij het Apple-event vanavond

Bright-hoofdredacteur Erwin is bij de Apple-presentatie van nieuwe iPhones in Cupertino vanavond (12 september). Volg ons op Twitter voor live updates, like ons op Facebook voor onze livestream met de nieuwe producten en houd ons YouTube-kanaal in de gaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore