Tech

Algoritme ontdekt Alzheimer jaren van tevoren

18 september 2017 09:14 Aangepast: 26 april 2018 19:41

Een Italiaanse universiteit kan met een MRI-scan en kunstmatige intelligentie eerder bepalen of iemand de ziekte van Alzheimer krijgt.

Op basis van een hersenscan kan een algoritme Alzheimer zien aankomen, tien jaar voordat dokters de ziekte herkennen in symptomen. Dat schrijft New Scientist. Aan de Universiteit van Bari in Italië werd een algoritme met kunstmatige intelligentie ontwikkeld die veranderingen in hersenen waarnemen, die te maken hebben met de ziekte.

Het algoritme werd geleerd om onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde hersenen. Daarvoor werd elke hersenscan opgedeeld in kleine deeltjes om daarna de verbindingen in zenuwcellen te analyseren.

Het Italiaanse team trainde de kunstmatige intelligentie door het 67 MRI-scans te 'voeren'. Daarvan waren er 48 van Alzheimer-patiënten en 29 van gezonde hersenen. Daarna werd de techniek getest op scans van 148 mensen. Daarvan waren er 52 gezond, hadden er 48 Alzheimer en nog eens 48 die een lichte cognitieve stoornis hadden, maar die 2,5 tot 9 jaar later Alzheimer zouden ontwikkelen.

Uiteindelijk herkende het algoritme het verschil tussen een gezond brein en hersenen met Alzheimer met een nauwkeurigheid van 86 procent. Ook bepaalde de AI het verschil tussen gezonde hersenen en die met een lichte cognitieve stoornis met een zekerheid van 84 procent. Het team denkt dat de techniek uiteindelijk doorontwikkeld kan worden om Alzheimer zo vroeg mogelijk te kunnen ontdekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van