Tech

iOS 11 is nu te downloaden: dit is er nieuw

19 september 2017 19:01 Aangepast: 26 april 2018 19:41

Een nieuwe App Store, een nieuw Control Center, de mogelijkheid om AR-games te spelen. Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 11, dat nu is te downloaden.

Control Center en App Store

De twee opvallendste vernieuwingen in iOS 11 die je direct merkt zijn het nieuwe design van de App Store en de mogelijkheid om het Control Center aan te passen. Met die laatste kun je onder andere zelf kiezen welke knopjes je wilt hebben, bijvoorbeeld voor de zaklamp of energiebesparingsstand.

De App Store heeft naast een nieuw design twee nieuwe secties. 'Vandaag', waar Apple nieuwe apps toont die soms van een uitlegverhaal zijn voorzien, en 'Games', waar de nieuwste games worden uitgelicht. 

Augmented reality​

Eén andere belangrijke toevoegingen in iOS 11 is AR Kit, een nieuwe technologie waarmee gebruikers via hun telefoon of tablet virtuele objecten in de echte wereld kunnen plaatsen. Dat gebeurt met het live camerabeeld, waarna AR Kit oppervlakken herkent en daarop virtuele objecten op schaal projecteert. 

Denk bijvoorbeeld aan een game waarmee je tafel verandert in één groot virtueel bordspel. Of de nieuwe app van Ikea, waarmee je hun meubels met behulp van augmented reality (AR) in jouw eigen woning kunt plaatsen. Omdat de meubels op de juiste schaal worden geplaatst, weet je of een bank of tafel in de kamer past. En mocht je geen meetlat bij de hand hebben, kun je altijd via AR Kit een virtuele meetlat gebruiken.

Niet Storen tijdens autorijden​ en Siri

Apples Kaarten-app krijgt een Niet Storen-functie, die notificaties van nieuwe gesprekken en berichten uitschakelt als je achter het stuur zit. De iPhone detecteert met behulp van gps, bluetooth, wifi of de bewegingssensoren dat je in een rijdende auto zit en stelt dan voor om de functie 'Do Not Disturb While Driving' aan te zetten.

Behalve het blokkeren van notificaties stuurt iMessage dan ook automatisch een reactie naar mensen die contact met je proberen op te nemen. Door te antwoorden met 'urgent' komt de notificatie alsnog door.​

Spraakassistent Siri krijgt een tweede, mannelijke stem. Ook wordt de assistent zelflerend: op basis van eerder gedrag voorspelt Siri welke informatie je zou willen ontvangen, zoals agenda-items of het nieuws over een bepaald onderwerp. Dit zelflerende systeem werkt op het toestel zelf.

Grote veranderingen voor de iPad

De grootste veranderingen die iOS 11 brengt zijn voor de iPad. Zo krijgt de tablet een nieuwe app, Bestanden, die je toegang geeft tot alle bestanden op het apparaat maar ook tot clouddiensten zoals Dropbox. Zakelijke gebruikers moeten hierdoor sneller hun tekstdocumenten en presentaties kunnen vinden en bewerken.

Daarnaast wordt het gemakkelijker om te multitasken. Zo kun je vanuit het dock een tweede app openen en deze samen op het scherm tonen. Als je dan bijvoorbeeld een foto van een website in een email wilt plakken, dan sleep je de foto vanuit de browser in het e-mailvenster. Apple noemt dit 'Drag & Drop', dat vanaf iOS 11 op tablets wordt ondersteund.

Zo installeer je iOS 11

Je installeert iOS 11 via Instellingen > Algemeen > Software-update, waarna de update op je apparaat verschijnt. iOS 11 is beschikbaar voor iPhones vanaf de 5S. Ook draait het nieuwe besturingssysteem op de iPad (vijfde generatie/Mini 2/Air en nieuwer) en de iPod (zesde generatie).

Het is aan te raden om voor installatie een back-up te maken. Dat doe je door je telefoon met een computer met iTunes te verbinden. Mocht er iets misgaan met de update dan kun je altijd terug naar je oudere versie van iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van