Ga naar de inhoud
Tech

'Facebook verwijdert berichten etnische zuivering'

Facebook verwijdert berichten die de etnische zuivering van de Rohingya in Myanmar in beeld brengen.

Rohingya-activisten verklaren tegenover The Daily Beast dat hun Facebook-accounts geregeld worden opgeheven of opgeschort. Een woordvoerder van Facebook belooft in een reactie daarop dat het sociale netwerk naar de klachten zal kijken.

Volgens Laura Haigh van Amnesty International is er sprake van een gerichte campagne om Rohingya-accounts uit de lucht te halen. Een Rohingya-blogger uit Kuala Lumpur stelt dat Facebook zijn berichten regelmatig verwijdert en heeft gedreigd om zijn account af te sluiten.

In het verleden is Facebook regelmatig bekritiseerd vanwege de censuur van foto's. Een jaar geleden kwam Facebook onder vuur te liggen nadat het bedrijf een bericht van de grootste Noorse krant had verwijderd. Het dagblad Aftenposten had een artikel geïllustreerd met de meest iconische foto uit de Vietnam-oorlog: van kinderen die wegrennen na een napalmbombardement. Facebook bood daarop zijn verontschuldigingen aan.

Woningen in brand

De islamitische Rohingya zijn een etnische minderheid die al jaren op gespannen voet leven met de rest van de (boeddhistische) bevolking van Myanmar. De afgelopen maanden is de vervolging van Rohingya flink toegenomen en de laatste weken voert het leger van Myanmar aanvallen uit op dorpen waar Rohingya wonen. Daarbij worden woningen in brand gestoken en vluchtelingen vermoord.

De VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad al Hussein noemt de legeracties etnische zuivering. Inmiddels zijn meer dan 300.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht.