Tech

Zo kan een patentoorlog je slimme bril beperken

20 september 2017 11:23 Aangepast: 26 april 2018 19:41

Wat als de strijd over patenten rond augmented reality helemaal uit de hand loopt? Dit kunstproject toont wat je dan krijgt te zien op je slimme bril.

Rond de opkomst van smartphones woedde er jarenlang een felle patentoorlog tussen fabrikanten, met slepende rechtszaken, torenhoge schadevergoedingen en lucratieve licentiedeals tot gevolg. Nu augmented reality (AR) aan een grote opmars bezig is, vragen grote techbedrijven aan de lopende band nieuwe patenten aan rond AR-toepassingen. Die octrooien hopen ze in de toekomst tegen hun concurrenten in te zetten.

Met de Hololens-app Patent Attent toont kunstenaar Sander Veenhof ​een dystopisch toekomstbeeld van AR, waarin patenten ervoor zorgen dat slimme brillen minder nuttiger worden vanwege allerlei geblokkeerde functies. Zijn speciale app voor de Microsoft HoloLens herkent je omgeving en laat je zien welke patenten er voor problemen kunnen zorgen. Je krijgt constant waarschuwingen dat je een octrooi van een techbedrijf aan het overtreden bent, waarna je tekeningen uit de patentaanvraag ziet.

Het project gebruikt niet alleen echte patenten, maar ook fictieve teksten en overdrijvingen. Veenhof wil laten zien wat er over een jaar of tien zou kunnen gebeuren als de patentstrijd tussen grote techbedrijven ontspoort. "Heel veel toepassingen van zo'n slimme AR-bril zijn allemaal al gepatenteerd. Zal de bril je straks ook bijna in de weg gaan zitten? Omdat je regelmatig iets niet kunt doen vanwege patenten? Met dit project krijg je een indruk van zo'n toekomstscenario. Het is fictie en werkelijkheid door elkaar heen." Bekijk ons interview met Veenhof in de video bovenaan dit artikel.

Zelf ervaren

Tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht kun je Veenhofs Hololens-installatie Patent Attent zelf ervaren. Het is onderdeel van tien interactieve projecten die zijn geselecteerd voor de Gouden Kalf. De projecten zijn dagelijks van 20 tot en met 28 september te bezoeken op de Neude in Utrecht, van 10 tot 22 uur.

Meer Hololens-toepassingen zie je trouwens op ons techfest Bright Day op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op day.bright.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van