Tech

Rechter: Uberpop blijft illegaal in Nederland

21 september 2017 13:49 Aangepast: 26 april 2018 19:41

Uberpop is door de hoogste rechter illegaal verklaard. Wel vervalt een eerder opgelegde boete aan Uber grotendeels.

Tegen de nieuwe uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) kan niet meer in beroep worden gegaan. "Uberpop is gericht op het overtreden van de wet. Uber speelt daarin een wezenlijke rol en is medepleger van de overtredingen die de particuliere chauffeurs hebben begaan", zo luidt de uitspraak. Uber facilliteerde met Uberpop dus een illegale industrie.

De dwangsommen van in totaal 350.000 euro zijn daarom ook terecht opgelegd door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Op een ander vlak wint Uber wel: het hoeft bovenop de 350.000 euro boete niet nog eens een boete van 650.000 euro te betalen.

Boete voor UberX niet toegestaan

De taxi-app kreeg de boete in november 2016 opgelegd omdat het chauffeurs liet rijden met een gehuurde vergunning via de taxidienst UberX. Dat is volgens de Inspectie niet toegestaan. De rechter oordeelt vandaag dat deze dwangsom van maximaal 1 miljoen euro niet voor UberX mag worden gebruikt. Uber is blij met de uitspraak. "We verwelkomen de bevestiging van het College dat deze sancties uit het verleden nu niet van toepassing zijn op UberX." Het heeft verder geen ambities om Uberpop terug naar Nederland te brengen.

Hiermee is niet gezegd dat het werken via een gehuurde vergunning toegestaan is: daar wordt geen uitspraak over gedaan. Mocht de Inspectie toch een boete willen geven voor deze constructie, moet het een nieuwe zaak starten, aldus de woordvoerder van de rechtbank. Of de inspectie dit zal doen, is niet bekend. Het heeft nog niet kunnen reageren op onze vragen.

Uberpop vs. UberX

Bij Uberpop (verboden en niet beschikbaar in Nederland) kan iedereen met een auto taxichauffeur spelen: chauffeurs hebben geen vergunning nodig.

Bij UberX hebben alle chauffers wel een taxivergunning. 

Daarnaast is er UberBlack voor luxere taxi's en UberVan voor taxibusjes. Ook deze chauffeurs hebben een vergunning en zijn te bestellen via de Uber-app.

Uber heeft ook nog een eigen bezorgdienst voor eten: UberEats. Daar moet wél een losse app voor gedownload worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van