Tech

Boeing biedt 2 miljoen dollar voor werkend jetpack

27 september 2017 15:25 Aangepast: 26 april 2018 19:41

Boeing start een wedstrijd waarbij 2 miljoen dollar is te winnen voor wie een werkend jetpack maakt.

Veel sciencefiction is al werkelijkheid geworden, of is dat bijna. Kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s, bemande reizen naar Mars; het is niet langer pure fictie. Een echt jetpack ontbreekt echter nog steeds in onze steeds futuristischere wereld, maar dat wil vliegtuigmaker Boeing veranderen.

Het bedrijf is de wedstrijd GoFly begonnen, waarbij Boeing op zoek gaat naar een echt, bruikbaar jetpack. Of een ander klein vliegend voertuig, in de woorden van Boeing: een ‘ultra compact, stil en stadsvriendelijk’ persoonlijk vliegend vervoersmiddel. Die hoeft niet meteen klaar te zijn: de ‘finale’ van de wedstrijd is pas over twee jaar.

Drie fases

De wedstrijd bestaat uit drie fases. In de eerste fase worden maximaal tien teams met de meest veelbelovende ideeën gekozen. Elk team krijgt 20.000 dollar om aan zijn plan te werken, en krijgt daarbij steun van experts van onder meer Boeing en DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse leger.

In de tweede ronde blijven tot vier deelnemers over, die elk 50.000 dollar krijgen om hun prototype verder te ontwikkelen. In de derde ronde, in oktober 2019, wordt de laatste vliegtest gehouden en moeten de vliegende voertuigen verticaal of bijna verticaal opstijgen en een persoon 30 kilometer door de lucht vervoeren zonder opnieuw op te laden of te tanken.

Er zijn dan vier prijzen te verdienen: 1 miljoen dollar voor de beste algemene score, 250.000 dollar voor de stilste inzending, 250.000 dollar voor de kleinste inzending en 100.000 dollar voor de meest 'distruptive' inzending. Teams kunnen zich tot 4 april 2018 opgeven, daarna worden direct de maximaal tien beste inzendingen uitgekozen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore