Tech

Amazon lanceert nieuwe serie slimme speakers

28 september 2017 12:18 Aangepast: 26 april 2018 19:41

Amazon wil met een nieuwe reeks Echo-speakers met de virtuele assistent Alexa alle kamers in huis veroveren.

Als het aan Amazon ligt, dan is zijn digitale assistent Alexa straks overal terug te vinden. Niet alleen in je huiskamer, maar ook in je auto, je keuken en je slaapkamer. Het bedrijf presenteerde woensdag een reeks nieuwe Echo-producten. Wanneer ze in Nederland op de markt komen, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld

Amazon Echo Plus

De nieuwe Echo Plus ziet er hetzelfde uit als de eerste Amazon Echo-speaker, maar hij zou beter klinken dankzij Dolby Audio. Ook is de Echo Plus je hub voor al je smarthome-producten, zoals lampen, sloten, camera's en thermostaten. De hub ondersteunt namelijk naast wifi en bluetooth ook zigbee-netwerken, zoals die van de Philips Hue en Ikea's slimme lampen. Om al die apparaten in te stellen hoef je Alexa alleen te vragen of ze je smarthome-producten voor je zoekt. Alexa helpt je dan om al deze apparaten aan de Echo Plus te koppelen. De prijs is overigens ook van 179 dollar voor de originele gezakt naar 149 dollar voor de Plus.

Miniatuurvoorbeeld

Amazon Echo

De nieuwe Echo kost 99 dollar en functioneert niet als hub maar als slimme luidspreker. Hij moet concurreren met multi-room luidsprekers, zoals die van Sonos en Apple's nieuwe HomePod. Het is voor het eerst dat audio naar meerdere Echo's tegelijkertijd gestreamd kan worden. 

De Echo ondersteunt ook Dolby Audio voor betere audiokwaliteit en zal verkrijgbaar zijn in versies met textiel en nephout. Met de Echo biedt nu ook gratis bellen naar de VS, Canada en Mexico. Als je drie Echo's in één keer koopt, dan biedt Amazon je bij de online kassa 50 dollar korting. 

Miniatuurvoorbeeld

Amazon Echo Show

De Echo Show heeft dezelfde features als de gewone Echo, maar biedt dankzij een 7 inch touchscreen ook visuele info over de vragen die je Alexa stelt. Zo toont het scherm weerberichten, nieuws, het volledige stappenplan in recepten, songteksten, maar ook video's. Die filmpjes mogen trouwens niet op YouTube staan, want Google blokkeert YouTube-video's op Amazon-apparaten. De 229,99 dollar kostende Echo Show leent zich ook als video-intercom als je Alexa vraagt om de voordeur te laten zien.

Miniatuurvoorbeeld

Echo Spot

De Echo Spot is een kleinere versie van de Echo Show met een veel hogere aaibaarheidsfactor dan die van de zakelijk ogende Echo Show. De Echo Spot kost 129 dollar en Amazon hoopt dat mensen meerdere van deze schattige slimme alarmklokjes door het het huis verspreiden. 

Uiteraard kan je Alexa je laten wekken of muziek voor je laten afspelen, maar met zijn 2,5 inch touchscreen zou hij ook uitstekend als babycam kunnen werken. Amazon hoopt ook dat je hem in de keuken neerzet om recepten te bekijken, kooktimers te zetten en je boodschappenlijst inspreekt. Mogelijk dat de Echo Spot volgend jaar naar Duitsland en Engeland komt.

5000 medewerkers

Amazon introduceerde bovendien de Echo Connect voor 35 dollar. Gebruikers van oudere Echo's kunnen met dit kastje ook gratis bellen in de VS. Tot slot komt Amazon ook nog met een nieuwe tv-dongle voor het streamen van 4K- en HDR-video.

Amazon zet groots in op de strijd om de huiskamer. Het bedrijf heeft maar liefst 5000 mensen die aan het Echo- en Alexa-ecosysteem werken. Dat zijn meer mensen dan fabrikanten FitBit en GoPro samen hebben. Vorig jaar mei had Amazon 'slechts' iets meer dan 1000 mensen op het project zitten. Die groep medewerkers zal nog groter worden, want Amazon heeft nog 1500 vacatures voor het Alexa- en Echo-project open staan.

Bekijk ook onze test van de goedkope Echo Dot-speaker van eerder dit jaar:

Volg het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore