Tech

Databundels direct op iPads te kopen en gebruiken in Nederland

29 september 2017 14:01 Aangepast: 26 april 2018 19:10

Nederlandse iPad-gebruikers kunnen nu 4G-databundels afsluiten en direct gebruiken. Truphone biedt de 4G-data in 44 landen zonder roamingkosten aan.

Provider Truphone laat gebruikers van iPads die de Apple SIM ondersteunen sinds vandaag op hun tablets 4G-databundels kopen en gebruiken. Dit kan op iPads met zowel 4G als Apple SIM, wat bij sommige nieuwe iPad-modellen al in het apparaat is ingebouwd. Het afsluiten van een databundel gaat direct in de instellingen van de iPad en betalen gaat per creditcard.

Truphone biedt aan Nederlanders drie databundels: 500 MB voor 6 euro, 1GB voor 12 euro en 3GB voor 29 euro. Gebruikers kunnen eerst eenmalig 100 MB gratis proberen, zonder verplichtingen. De bundels blijven na aanschaf 30 dagen beschikbaar. Ze werken zonder extra roamingkosten in 44 landen. Gezien de prijzen zijn ze vooral interessant bij gebruik in landen buiten de EU, zoals de VS, Hongkong en Australië. Daar liggen de datatarieven van Nederlandse providers meestal hoger dan die van Truphone. Binnen Nederland gebruikt Truphone overigens het netwerk van KPN.

Samenwerking met Apple

Truphone biedt de databundels via Apple SIM nu in vijf landen aan. Eind dit jaar moeten dat er al dertig zijn, vertelt Truphone-ceo Ralph Steffens tegen Bright: "In de eerste helft van 2018 willen we in 54 landen actief zijn. We zijn bezig met een agressieve uitrol. Hij ziet de Apple SIM-bundels als een handige manier voor reizigers om snel online te komen op plekken waar geen wifi is. "Je hoeft niet meer eerst op zoek naar een telefoonwinkel waar je een simkaart moet kopen."

Steffens: "We hebben er 14 maanden aan gewerkt om onze technologie te integreren met die van Apple. Vanaf nu is het voor ons relatief gemakkelijk om in meer landen te lanceren." Het is mogelijk om databundels automatisch te verlengen als ze verlopen of volledig gebruikt zijn. Gebruikers kunnen ook direct extra data toevoegen vanaf de iPad. 

Apple SIM en e-sim

De Apple SIM is ingebouwd in de 10,5 inch iPad Pro, 12,9 inch iPad Pro (tweede generatie) en de 9,7 inch iPad Pro (4G-model). De Apple SIM werkt als losse simkaart ook met de iPad vijfde generatie, iPad Pro 12,9 inch display (eerste generatie), iPad mini 4 en de iPad Air 2 WiFi + Cellular, maar gebruikers van deze iPads moeten hiervoor wel eerst de Apple SIM Kit in de Apple Stores halen.

De Apple SIM is een voorbeeld van een eSim, een ingebouwde sim die een losse simkaart vervangt. Volgens geruchten krijgt ook de nieuwe Google-smartphone Pixel 2, die op 4 oktober wordt gepresenteerd, een eSim ingebouwd.

De nieuwe iPhone 8 en iPhone X beschikken nog niet over de Apple SIM. Truphone wil ook databundels op de Apple Watch aanbieden. De derde versie van het Apple-horloge met 4G-ondersteuning is nog niet in Nederland beschikbaar.

'Plastic simkaart gaat verdwijnen'

"De plastic simkaart gaat de komende jaren verdwijnen", denkt Steffens. "Een simkaartslot neemt relatief veel ruimte in apparaten in. Fabrikanten zullen hierom steeds vaker voor een eSim gaan kiezen."

De internationale standaard rond eSims is echter niet helemaal vastgelegd. Steffens verwacht dat dit in de tweede helft van 2018 plaatsvindt. "De eSim wordt ook heel belangrijk voor het Internet of Things: alle kleine apparaten en sensoren die de komende jaren ook van internet worden voorzien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van