Tech

Moskou zet gezichtsherkenning met AI in

02 oktober 2017 11:43 Aangepast: 26 april 2018 19:10

Over straat lopen zonder dat de overheid je in de gaten houdt wordt lastig in Moskou. De overheid voorziet 170.000 bewakingscamera's van kunstmatige intelligentie.

Moskou gaat de beelden van zijn veiligheidscamera’s analyseren met behulp van gezichtsherkenning, meldt Bloomberg. De Russische hoofdstad heeft naar eigen zeggen het grootste gecentraliseerde cameranetwerk ter wereld. In Moskou hangen 170.000 camera’s waarvan de beelden onmogelijk allemaal door agenten kunnen worden bestudeerd. “We hebben kunstmatige intelligentie nodig om te vinden waarnaar we op zoek zijn”, aldus Artem Ermolaev, hoofd technologie bij de gemeente, tegenover het financiële persbureau.

Moskou maakt gebruik van technologie die is ontwikkeld door de Russische startup N-Tech.Lab. Dit bedrijf lanceerde eerder al de omstreden app FindFace waarmee mensen foto’s kunnen maken van onbekende voorbijgangers, waarna de app de betreffende beelden vergeleek met foto’s afkomstig van het in Rusland mateloos populaire sociale netwerk VKontakte.

Laura uit appartement 6

Bij de veiligheidscamera’s in Moskou vergelijkt het systeem van N-Tech.Lab de digitale vingerafdruk van foto’s van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken met de beelden die afkomstig zijn van de camera’s die op straat hangen. Een proef met het systeem eerder dit jaar leidde ertoe dat er zes gezochte criminelen werden opgepakt, claimt Ermolaev.

De inzet van dit systeem roept natuurlijk de nodige vragen op. Ermolaev verklaart tegenover Bloomberg dat slechts een beperkt aantal gebruikers toegang heeft tot de data. “En ook zonder de camera’s van de gemeente is het makkelijk vast te stellen dat Laura uit appartement zes regelmatig bezoek krijgt van Mike uit het gebouw ernaast.”

Lees ook:

Nederlandse politie krijgt vaker toegang tot particuliere camera's

Anoniem over straat met draagbare privacytools

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van