Tech

Nieuwe cryptocurrency moet ddos-aanvallen bestrijden

04 oktober 2017 07:43 Aangepast: 26 april 2018 19:10

Startup Gladius wil distributed denial of service-aanvallen opvangen door internetgebruikers hun ongebruikte bandbreedte te laten verhuren.

Mensen die niet thuis zijn, maken over het algemeen maar weinig gebruik van hun internetverbinding. De Amerikaanse startup Gladius wil deze ongebruikte capaciteit gebruiken om zogeheten distributed denial of service (ddos) aanvallen op te vangen, meldt Inc.

Bij een ddos-aanval stuurt een aanvaller grote hoeveelheden data, afkomstig van talloze op internet aangesloten apparaten die zijn gekaapt, naar een server. Omdat die server de plotselinge toename van het verkeer niet aan kan, raakt hij onbereikbaar voor legitieme gebruikers.

Bedrijven kunnen zich tegen ddos-aanvallen beschermen door diensten in te kopen bij bedrijven die het aanvalsverkeer opvangen. Maar dergelijke diensten zijn vaak aan de prijs. Gladius denkt de bescherming tegen ddos-aanvallen goedkoper te kunnen maken, door de ongebruikte bandbreedte van internetgebruikers goedkoop in te kopen.

GLA

In ruil voor het ter beschikking stellen van hun internetverbinding krijgen internetgebruikers een vergoeding in de vorm van een nieuwe cryptocurrency (GLA geheten) die Gladius op 1 november zal lanceren.

Mocht het systeem van Gladius een succes worden, dan dreigt er wel een nieuw gevaar, waarschuwt Inc.: botnetbeheerders die hun bots aan Gladius ter beschikking stellen om de aanvallen op te vangen die ze met hun andere bots veroorzaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van