Ga naar de inhoud
Tech

Testvluchten drones met medicijnen bij Schiermonnikoog

Drones gaan binnenkort medicijnen vervoeren tussen het vasteland en Schiermonnikoog. Ze mogen ook buiten het zicht van de piloot vliegen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil voor maart 2018 een grote pilot houden met drones die ook buiten het zicht van de piloot mogen vliegen. Dat is nu nog wettelijk verboden. Bij de dertig testvluchten tussen het vasteland en Schiermonnikoog zullen de drones waarschijnlijk medicijnen bezorgen op het eiland. Het ministerie werkt samen met ANWB Medical Services, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Technische Universiteit van Delft.

Nog niet alle details over de proef zijn bekend. Zo is de exacte route nog onduidelijk. Ook moeten de vergunningen en de veiligheid nog geregeld worden. Met de proef wil het ministerie onderzoeken of drones op deze manier zijn in te zetten voor zakelijke doeleinden. Nu staat in de wet dat een piloot zijn drone altijd in het zicht moet houden. Tijdens de test kunnen drones op de automatische piloot vliegen. De route zijn dan al vooraf ingesteld, maar de piloot kan wel op afstand bijsturen.

Rust verstoren

De provincie Friesland moet nog akkoord gaan met het plan. De gemeente Schiermonnikoog is alleen voorstander van medische vluchten, maar is tegen andere commerciële drone-vluchten, meldt Omrop Fryslan. Die zouden de rust op het eiland te veel verstoren.

Twee van de drie drones die bij de test worden gebruikt vliegen tot een hoogte van maximaal 500 meter, de derde drones kan zelfs nog iets hoger komen. Maar de drones zouden geen gevaar voor eventueel vliegverkeer vormen, stelt ANWB Medical Air Assistence. Uiteindelijk zouden de drones behalve medicijnen ook AED-apparaten en bloed naar het Waddeneiland kunnen vervoeren.

Hoeveel gewicht de drones aankunnen, moet tijdens de testvluchten blijken. Ook de invloed van het weer en vogels moeten tijdens het experiment duidelijk worden.

Drone-les voor hulpdiensten

Op Twente Airport geeft drone-fabrikant DJI sinds kort vliegles aan brandweerlieden en ambulancepersoneel. We waren bij de presentatie, bekijk onze video:

Subscribe op ons YouTube-kanaal