Tech

Hackers minen bitcoins via gehackte Amazon-accounts

09 oktober 2017 11:04 Aangepast: 26 april 2018 19:10

Hackers braken in op de Amazon-cloudaccounts van twee multinationals om zo op de achtergrond bitcoins te delven.

'Geld groeit niet aan bomen, maar het groeit wel in de cloud', aldus een team van beveiligingsexperts van RedLock Cloud Security Intelligence. Het team ontdekte dat hackers toegang wisten te krijgen tot de Amazon Web Services-accounts (AWS) van minstens twee grote bedrijven. Meestal breken hackers in om data te stelen die ze vervolgens hopen te verkopen, maar in dit geval ging het de hackers alleen om de rekenkracht van AWS. Daarmee wilden ze bitcoins genereren.  

Het ging om de accounts van Aviva en Gemalto, twee multinationals met miljarden dollars aan omzet. De hackers kregen toegang tot de AWS-diensten van deze bedrijven, omdat de consoles van de systeembeheerders niet met een wachtwoord beveiligd waren. Vervolgens lieten de hackers een commando om bitcoins te minen draaien via Kubernetes, een door Google ontwikkelde open-source technologie die het makkelijk maakt om apps in de cloud te maken.

Minen is duur geworden

Hoeveel Bitcoins de hackers hebben gegenereerd, is niet bekend. Hoewel het minen van Bitcoins met computers oorspronkelijk door iedereen met een computer en een grafische kaart gedaan kon worden, is het tegenwoordig alleen weggelegd voor een paar grote miners met zeer gespecialiseerde computers, die beschikken over goedkope elektriciteit.

Inherent aan bitcoins is dat het minen met de tijd steeds meer rekenkracht vereist en dat op zijn beurt kost enorm veel energie. Door in te breken op AWS-accounts hoopten de hackers met de dure cloud-rekenkracht van grote bedrijven aan gratis bitcoins te komen.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Volg ook ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van