Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Team TU Delft wint weer WK Zonneracen

12 oktober 2017 09:01 Aangepast: 26 april 2018 19:10

Het Nuon Solar Team van de TU Delft is voor de zevende keer wereldkampioen geworden. De zonneauto Nuna9 reed als snelste 3000 kilometer door Australië.

Zonneauto Nuna9 van het Nuon Solar Team won vanochtend de World Solar Challenge, de race met wagens op zonne-energie dwars door Australië. Voor de zevende keer zegevierde het studententeam van de TU Delft tijdens dit WK Zonneracen. De Nuna9 had een grote voorsprong op de concurrenten uit Amerika en Japan en haalde enkele keren zijn topsnelheid van 110 km per uur. Het Solar Team Twente eindigde als vijfde.

Tijdens de eerste twee racedagen was de hitte de grootste vijand: in de cockpits van de zonneauto's kon het 50 graden Celsius worden. De laatste twee dagen stond er een harde wind en viel er regen. Het Nuon Solar Team profiteerde van die weersomslag, zegt aerodynamicus Jasper Hemmes: "Omdat Nuna zo licht en gestroomlijnd is, konden we ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken. We werden als het ware vooruit gezogen door de wind, dankzij ons aerodynamische ontwerp."

Eindhovense zonne-gezinsauto

In de Cruiser-klasse voor gezinsauto's ging het Solar Team Eindhoven met zijn Stella Vie donderdag aan kop. Het Eindhovense team kon na afbreken van de middenconsole in de auto niet verder rijden, maar hoopt vrijdag de race te hervatten en als eerste te finishen.  

De race voor auto's op zonne-energie wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar deden 38 teams uit 21 landen mee. De zonnewagens reden 3000 kilometer dwars door Australië, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. 

Door strengere regels zaten er dit jaar minder zonnecellen op de wagens, waardoor ze wat minder snel gingen. De gemiddelde snelheid van Nuna9 was 81 km/u. De ontwerpen van de auto's werden hierdoor nog aerodynamischer. Daarover interviewden we het Nuon Solar Team onlangs:

Subscribe op het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore