Tech

Nieuw record voor Bitcoin: koers op ruim 5800 dollar

13 oktober 2017 07:01 Aangepast: 26 april 2018 19:10

De koers van bitcoin explodeert, nadat China de handel in de cryptomunt onder voorwaarden zou willen toestaan.

De koers van bitcoin is in 2017 explosief gestegen: van zo'n 900 dollar begin dit jaar tot meer dan 5800 dollar vrijdagochtend. Dat is ruim een vervijfvoudiging en degenen die bitcoins hebben hebben er dus flink op kunnen verdienen. Kopers van het eerste uur hebben helemaal kunnen binnenlopen. Vijf jaar terug stond de bitcoin nog op 12 dollar.  

De koersstijging van de laatste dagen komt mogelijk mede doordat de Chinese overheid volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua toch weer de handel in cryptomunten zou willen toestaan, maar wel met meer voorwaarden.

Koersexplosie

De enorme koersstijging ging wel met horten en stoten. Zo kelderde dit jaar de koers twee keer fors: eind juni/begin juli met meer dan een derde en van eind augustus tot medio september, nadat de koers weer ruimschoots was hersteld, met 20 procent. Kopers van bitcoin moeten dus wel over sterke zenuwen beschikken.

Er zijn nog veel meer cryptomunten, waarvan ethereum de bekendste is. Die munt staat nog niet op het hoogste niveau ooit. Maar de koers is dit jaar al wel geëxplodeerd van minder dan 10 dollar tot boven de 300 dollar. Ook hier zijn er tussentijds soms flinke koersdalingen. 

'Zeepbel en bedrog'

De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) vergeleek in juni cryptomunten met de internetzeepbel. Topman Damie Dimon, topman van de grote Amerikaanse zakenbank JP Morgan, vindt bitcoin zelfs 'bedrog'.

De Chinese overheid vreest de controle over het geldsysteem te verliezen en wil strenger optreden tegen de handel in bitcoin. Deze week nog zei de Russische centrale bank de toegang tot websites van beurzen waar je in cryptomunten kunt handelen te willen blokkeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van