Ga naar de inhoud
Tech

Huawei lanceert smartphone met krachtige chip voor AI

Huawei heeft een high-end smartphone met dunne schermranden gepresenteerd. Het toestel heeft een krachtige chip afgestemd op kunstmatige intelligentie.

Huawei heeft vanmiddag de high-end smartphone Mate 10 Pro aangekondigd. Het 6 inch toestel beschikt over een nieuwe chip, die volgens Huawei krachtiger is dan de concurrentie. De chip heeft 5 miljard transistors, terwijl Apple's nieuwe A11-chip in de iPhone 8 en iPhone X er 4,3 miljard telt. Het Chinese bedrijf is na Apple en Samsung de nummer drie op de Nederlandse smartphonemarkt.

De nieuwe Huawei-chip heeft een speciale eenheid voor dataverwerking via een lokaal neutraal netwerk. Zo'n netwerk werkt efficiënter doordat het zichzelf kan 'trainen'. Dit wordt onder meer gebruikt voor verbeterde beeldherkenning, wat mede tot mooiere foto's moet leiden. Met behulp van zelflerende software verbetert het toestel ook de prestaties en de accuduur. 

Geen thuisknop

De Mate 10 Pro heeft een voorkant dat bijna helemaal uit het amoled-scherm bestaat. Er is geen homeknop aan de onderkant en de vingerafdruksensor zit aan de achterkant onder de camera. Ook de 3,5mm-koptelefooningang is geschrapt, zoals Apple eerder al deed bij nieuwe iPhones. Het toestel werkt met het nieuwe Android 8.0 (Oreo).

Net als veel andere high-end smartphones heeft de Mate 10 Pro een dubbele camera, wat voor betere foto's in het donker moet zorgen. De Leica-lenzen zijn verticaal geplaatst. Ook heeft het toestel een relatief grote accu (4000 mAh). Een half uur opladen is volgens Huawei genoeg om het toestel een hele dag te kunnen gebruiken.

799 euro 

De Mate 10 Pro komt op 23 november in Nederland op de markt voor 799 euro. Het toestel komt beschikbaar in grijs, bruin en blauw.

Huawei brengt ook de Mate 10 Lite uit in Nederland. Dit toestel met een minder snelle chip en een dubbele camera aan de voorkant kost 349 euro en is vanaf 6 november verkrijgbaar.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day