Tech

'Arbeiders moeten de baas zijn over robots'

17 oktober 2017 11:01 Aangepast: 26 april 2018 18:39

Om te voorkomen alleen de machtigen en rijken der aarde profiteren van robots, moeten ook werknemers mede-eigenaar worden.

De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn maakt zich zorgen over de gevolgen van automatisering. Tijdens een partijbijeenkomst waarschuwde Corbyn voor de gevolgen van de toenemende robotisering en de zogeheten ‘gig economy’, waarvan bedrijven als Uber en Deliveroo het uithangbord zijn.

Labour heeft nog 'niet alle antwoorden' op deze nieuwe uitdagingen, maar de partij is volgens Corbyn wel bereid om 'radicaal te denken' om de gevolgen van automatisering en robotisering voor werknemers zo goed mogelijk op te vangen, bericht de BBC.

Coöperaties

Corbyn, die de werkomstandigheden en beloning bij diensten als Uber en Deliveroo hekelde, pleit er onder meer voor om bedrijven die werken met zelfstandigen zonder contract, te vervangen door coöperaties. Taxichauffeurs zouden daarin bijvoorbeeld samen overeenstemming kunnen bereiken over hun salaris en werktijden, meent de Labour-leider.

Om de rechten van werknemers te beschermen pleit hij er ook voor om werknemers mede-eigenaar te maken van de robots waarmee ze samenwerken. Op die manier moet voorkomen worden dat slechts een kleine groep profiteert, terwijl de meeste werknemers er juist op achteruit gaan.

Robotbelasting

Technologie is geen probleem, meent Corbyn. “Het grootste obstakel is onze oneerlijke economie die de mensen er rijkdom aan onttrekken, bevoordeelt ten opzichte van degenen die de rijkdom creëren.”

De socialist Corbyn staat bepaald niet alleen in zijn zorgen over de gevolgen van de robotisering. Eerder dit jaar pleitte Bill Gates er al voor om belasting te heffen op robots die leiden tot de vernietiging van banen. De opbrengst daarvan zou moeten worden aangewend om nieuwe werkgelegenheid te creëren, als het aan de Microsoft-oprichter ligt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van