Tech

'Eén bitcoin-transactie voorziet huis maand van energie'

18 oktober 2017 10:11 Aangepast: 26 april 2018 18:39

De energie die nodig is om één bitcoin-transactie te laten plaatsvinden, is vergelijkbaar met het maandelijkse stroomverbruik van een huishouden.

Dat stelt Teunis Brosens, senior economist bij ING. Hij baseert zich daarbij op de statistieken van Digiconimist waaruit blijkt dat het verwerken van één transactie in de blockchain ruim 200 kWh kost. “Dat is genoeg om 200 keer een wasje te draaien. Sterker nog, dat is genoeg om mijn complete huis meer dan vier weken lang van energie te voorzien”, aldus Brosens, die thuis 45 kWh per week gebruikt.

Brosens wijst erop dat het in stand houden van de blockchain op dit moment 2200 megawatt kost. Ter vergelijking: de grootste Nederlandse energiecentrale, de Eemshavencentrale, heeft een vermogen van 1560 MW. Volgens Digiconomist is het energieverbruik van de blockchain op dit moment het beste te vergelijken met het energieverbruik van Azerbeidzjan. Al met al kost een bitcoin-transactie ongeveer 20.000 keer zoveel energie als een simpele creditcardtransactie, merkt Brosens fijntjes op. “Visa heeft ongeveer 0,01 kWh nodig per transactie.”

Niet iedereen is onder de indruk van de statistieken van Brosens. “Uiteindelijk zijn dergelijke klachten gewoon weer een tirade tegen Bitcoin”, schrijft Jeff Francis op Bitcoinist. “De Bitcoin betekent immers dat de status quo macht kwijtraakt en de powers that be zijn daar niet blij mee.”

Lees ook: Nieuw record voor Bitcoin: koers op ruim 5800 dollar

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van