Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Met deze jas ben je op straat digitaal onzichtbaar

29 oktober 2017 20:25 Aangepast: 26 april 2018 18:39

De Code/Coat maakt je onzichtbaar voor camera’s en garandeert anonimiteit op straat.

Je liep er op de Dutch Design Week zo voorbij. En dat onopvallende is precies de bedoeling. De jas van het project Code/Coat is dan ook de meest gemiddelde jas, waarmee je opgaat in de massa. Hij garandeert anonimiteit en maakt je onzichtbaar voor speurende camera’s, beveiligingsdiensten en undercoveragenten op straat, vertelt ontwerper Jochem van Schip.

In de jas is een soort harnas verwerkt dat ervoor zorgt dat je postuur verandert en je anders gaat lopen. Met een andere lichaamshouding ontsnap je aan de speurende blik van technologie. Ook zit in de jas een zakje verwerkt dat alle elektromagnetische straling tegenhoudt. Stop daar je telefoon in en niemand kan je traceren. Het zakje met telefoonhoesje, waarmee je je toestel ontraceerbaar maakt, is als DIY Faraday kit te koop voor 10 euro. Voor nog een tientje extra koop je ook de usb-stick met het besturingssysteem Tails dat zorgt voor online privacy.

We interviewden ontwerper Jochem van Schip in onderstaande reportage:

Surveillance door veiligheidsdiensten, de mogelijke inbreuk op onze privacy (denk aan de nieuwe sleepwet) en het belang van bescherming van klokkenluiders waren het centrale thema op de expo Manifestations op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Bright Day

We hebben de maker van de Code/Coat ook uitgenodigd voor ons techfest Bright Day op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore