Tech

Grote investering voor Nederlandse 3D-printermaker

25 oktober 2017 14:29 Aangepast: 26 april 2018 18:39

De Nederlandse 3D-printerfabrikant Ultimaker heeft een 'omvangrijke' investering ontvangen van NPM, het investeringsfonds van de familie Fentener van Vlissingen.

Met de investering krijgt NPM een meerderheidsaandeel in het bedrijf. Ultimaker gebruikt de investering vooral om verder te groeien. "We zijn marktleider en willen dat ook blijven. We zitten in het spel om groter te worden", zegt Ultimaker-ceo Jos Burger. Een deel van het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van nieuwe producten. "En de printers en de software worden verder doorontwikkeld", zegt hij.

Burger wil bijvoorbeeld dat de printers geschikt worden gemaakt om te werken met nieuwe soorten plastic die nu nog niet kunnen worden gebruikt. "Door het gebruik van die nieuwe plastics kunnen er andere producten worden gemaakt. Zoals gereedschappen, sierobjecten of spullen om mee te eten." Ook wordt er meer geïnvesteerd in sales en marketing.

Het bedrijf uit Geldermalsen koos voor NPM omdat het bedrijf een partner zocht om voor langere tijd mee samen te werken. Het fonds vindt de fabrikant op zijn beurt interessant omdat Ultimaker actief is in de hard groeiende 3D-printmarkt. "Wij investeren graag in ondernemingen die snel internationaal willen uitbreiden. Dat zijn vaak bedrijven op het gebied van technologie of die een specifieke markt of niche te pakken hebben, waarin zij snel kunnen groeien", zegt een woordvoerder.

Printers, software en onderdelen

Ultimaker is in 2011 opgericht en verkocht toen zelf in elkaar gesleutelde 3D-printers, voornamelijk aan techneuten. Sindsdien groeide het bedrijf uit tot marktleider in het segment van compacte 3D-printers die bijvoorbeeld worden gebruikt in fabrieken. Maar ook onderdelen en software worden steeds belangrijker. "Onze belangrijkste software wordt wereldwijd gebruikt door 1,8 miljoen gebruikers."

De klanten zijn bedrijven in meer dan 100 landen zoals Tesla, Volkswagen en Apple, maar ook technische universiteiten. Het bedrijf verkocht vorig jaar ongeveer 21.000 printers en haalde een omzet van 36 miljoen euro. Er werken 300 werknemers.

Dit jaar verwacht Ultimaker een omzet van 50 miljoen euro te behalen. Die groei, ondanks een geringe stijging van het aantal verkochte printers, komt vooral doordat er steeds duurdere printers worden verkocht. Burger denkt dat die ontwikkeling zich verder doorzet.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore