Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Hitwizard voorspelt hits met kunstmatige intelligentie

04 november 2017 17:11 Aangepast: 26 april 2018 18:39

Hitwizard hoopt met kunstmatige intelligentie hits te kunnen voorspellen. We spraken één van de bedenkers over deze technologie.

Hitwizard is een applicatie die op basis van de gegevens uit het liedje zelf en data over de hoeveelheid airplay die het gekregen heeft, kan voorspellen of het een hit wordt. "Op dit moment gebruiken we twee databronnen. In Spotify zijn voor alle liedjes een aantal criteria meegegeven, zoals duur, tempo en luidheid, maar ook zaken als acousticness, danceability, instrumentalness, speechiness. Daarnaast verzamelen we de airplay van datzelfde nummer op Nederlandse radiostations en de lokale Spotify-lijsten. Hitwizard combineert die data met historische informatie over hits", vertelt mede-bedenker Ard Boer.

Het klinkt alsof ik dat zelf met de hand ook zou kunnen doen?

Boer: "Voor hele directe verbanden zou je dat kunnen. Als een akoestisch liedje van 4 minuten altijd een hit zou worden, werkte dat inderdaad. Maar wat de code van Hitwizard doet is tussenverbanden zoeken in een aantal lagen. Hij zoekt in de historische data naar verbanden en vergelijkt dat met de huidige hits. Maar zelfs wij kunnen Hitwizard niet vragen om een lijstje te maken met "de 5 eigenschappen voor jouw volgende hit". Zo eenvoudig is het niet. Toch kan Hitwizard met 69% zekerheid zeggen dat iets een hit is en zelfs met 93% zekerheid dat iets geen hit wordt."

Hoe wordt dit algoritme nog beter?

"Meer airplay-data gaat het niet beter maken. Eigenlijk zouden we andere soorten data moeten toevoegen. Social media, marketinguitgaven, het weer, overlijdensdata van artiesten, nieuws en misschien ook de teksten van een liedje. Begin dit jaar deden we een presentatie op muziekfestival Noorderslag, waar Hitwizard opeens niet goed werkte. Wat bleek: hij had nog niet geleerd wat de impact van kerst is. Dat moet komende december dus beter gaan."  

Als ik nu vanmiddag een liedje maak, kan Hitwizard dan voorspellen of het een hit wordt?

"Niet erg goed. Want je mist dan de Airplay-data. Hij kan moeilijk zien of iets van een 0 naar 100 gaat. Maar wel of iets van 70 naar 100 gaat. Als er meer soorten data toegevoegd worden, zou dat misschien wel kunnen. Dan bouwen we een Logic-plugin, die zelf hits kan produceren. Maar nu kun je dus zelf al naar hitwizard.nl om liedjes in te voeren waarvan jij hoopt dat het hits worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore