Ga naar de inhoud
Tech

YouTube Kids toonde gewelddadige en obscene video's

Ouders klagen dat kinderen ongepaste video’s te zien krijgen op YouTube Kids.

Het gaat bijvoorbeeld om video’s waarin Spiderman over Elsa (uit Frozen) heenplast of van Mickey Mouse die wordt aangereden en in een plas bloed op straat ligt, schrijft The New York Times. “Er staan veel ongepaste video’s op YouTube Kids”, waarschuwt een ouder op Facebook. “In het begin lijken ze normaal maar dan worden ze steeds vreemder, enger of smeriger.”

Het speciale kinderdeel van de videosite, YouTube Kids, ging in 2015 van start en wordt wekelijks door 11 miljoen kijkers gebruikt. Veel ouders kiezen voor de app omdat ze ervan uitgaan dat de aangeboden clips kindvriendelijk zijn. YouTube erkent dat het soms toch misgaat, al is er volgens Malik Ducard sprake van “een extreme naald in de hooiberg”.

Inbreuk op het auteursrecht

YouTube gebruikt algoritmes om te bepalen of geüploade video’s geschikt zijn voor jonge kijkers. Volgens Ducard worden per maand “minder dan 0,05 procent” van de video’s verwijderd omdat ze ongepast zijn. “We streven ernaar om dat percentage nog lager te maken.” De meeste ongepaste video’s worden volgens The New York Times geplaatst door anonieme gebruikers met namen als ‘Kids Channel TV’ en ‘Super Moon TV’. In hun videobeschrijvingen wekken zij de suggestie dat de video’s leerzaam zijn en populaire tekenfilmfiguren bevatten. Vaak is er daarmee ook sprake van inbreuk op het auteursrecht.

Lees ook:

Ruim kwart kinderen onderbouw mag alleen op internet