Tech

AFM waarschuwt voor 'beursgangen' cryptomunten

13 november 2017 08:38 Aangepast: 26 april 2018 18:08

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor initial coin offerings. Een ICO is een kruising tussen een beursgang en een crowdfundactie van een nieuwe cryptomunt.

Volgens de AFM is er een hype ontstaan die investeerders 'verblindt' voor de risico's. ICO's vallen niet onder het toezicht van de AFM en ook in het buitenland zijn ze ongereguleerd. Daardoor zouden ze 'de ideale voedingsbodem voor oplichters' zijn. De waakhond waarschuwt onder meer dat ICO's een goede manier zijn om een pyramidespel op te zetten.

Een ICO werkt als volgt: een bedrijf (of persoon, of crimineel) wil geld ophalen, bijvoorbeeld voor de lancering van een nieuwe cryptomunt. In plaats van een traditionele beursgang, waar je aandelen krijgt voor je geld, krijg je bij een ICO 'tokens' die worden uitgegeven via de blockchain, de technologie achter onde meer bitcoin. Tokens zijn een soort munten, waar je later diensten of producten mee kan kopen van dat bedrijf. Die tokens kunnen stijgen of dalen in waarde.

Groot risico

Het probleem is: de kans is aanzienlijk dat je helemaal nooit iets met die tokens kan en dat je dus je geld voorgoed kwijt bent. Dat kan zijn omdat het nooit wat wordt met de nieuwe cryptomunt, maar de kans is ook aanzienlijk dat je gewoon ouderwets genept wordt. De AFM raadt consumenten dan ook af om mee te gaan in de gekte.

Doordat er maar weinig handel is in de meeste tokens, is het ook makkelijk om de koers te manipuleren, zegt de AFM. En omdat ICO's niet gereguleerd zijn, zijn aanbieders vaak niet transparant in hun informatieverstrekking. Daardoor is het moeilijk in te schatten of het uitgevende bedrijf te vertrouwen is. 

Gekte

Dat er sprake is van gekte wordt aardig geïllustreerd door de ICO van Useless Ethereum Token. De pitch: "Je gaat wat geld geven aan een willekeurig persoon op het internet, en die neemt het aan het gaat er spullen van kopen." Ondanks die goudeerlijke waarschuwing wist deze parodie op een ICO naat eigen zeggen alsnog zo'n 96.000 dollar op te halen.

Voor oud-DSB-bankier Dirk Scheringa komt de waarschuwing op een vervelend moment. Vorige week werd net bekendgemaakt dat hij het gezicht wordt van ICO Headstart: een bedrijf dat ondernemers gaat helpen bij het lanceren van cryptocurrencies door middel van ICO’s.

De Chinese regering heeft al harde maatregelen genomen tegen ICO's. Het land heeft een algeheel verbod erop afgekondigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van