Tech

Drone met bom aangetroffen bij Mexicaans kartel

15 november 2017 09:39 Aangepast: 26 april 2018 18:08

Mexicaanse drugskartels, die al langer drones gebruiken om hun waar de grens over te smokkelen, lijken nu ook belangstelling te krijgen voor bewapende drones.

Bij het doorzoeken van een auto in de buurt van de stad Salamanca trof de Mexicaanse politie onlangs naast een AK47 ook een 3DR Solo Quadcopter aan die was voorzien van een geïmproviseerde fragmentatiebom die op afstand tot ontploffing kon worden gebracht.

Het was voor het eerst dat de Mexicaanse politie een dergelijk wapen aantrof, meldt The Daily Beast. Drugskartels zetten al wel langer drones in, onder meer om smokkelwaar de Amerikaanse grens over te krijgen. Vermoedelijk was de nu aangetroffen drone bedoeld om een aanval mee uit te voeren op een rivaliserend kartel.

Analist Robert Bunker wijst er tegenover The Daily Beast op dat de bendes de drones in de toekomst ook zouden kunnen inzetten tegen de autoriteiten, zoals de federale politie en het leger.

Islamitische Staat

Het gebruik van bewapende drones was tot voor kort voorbehouden aan staten, die dergelijke wapens vaak inzetten om op afstand vermeende terroristen om het leven te brengen. Daar kwam verandering in toen ook Islamitische Staat (IS) aangepaste DJI Phantom-drones ging inzetten om in Irak aanvallen uit te voeren.

Dit voorjaar waarschuwde ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voor het gebruik van drones door jihadisten in het westen. Vorig jaar maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat het 1,75 miljoen euro investeert in de ontwikkeling van een zogeheten counterdrone die drones die de openbare orde en veiligheid bedreigen, kan signaleren en uitschakelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van