Tech

Kansspelautoriteiten doen onderzoek naar Star Wars-game

16 november 2017 12:40 Aangepast: 26 april 2018 18:08

Kansspelautoriteiten in Nederland en België doen onderzoek naar zogeheten lootboxes in games, waaronder het nieuwe Star Wars Battlefront II.

Kansspelautoriteiten in zowel Nederland als België zeggen onderzoeken te willen starten naar zogenoemde lootboxes. Steeds meer games gebruiken lootboxes: virtuele schatkisten met bijvoorbeeld nieuwe personages, upgrades voor voertuigen of cosmetische veranderingen. In sommige gevallen wordt het spel makkelijker met zulke lootboxes, in andere gevallen ziet de game er alleen anders uit.

Zulke lootboxes zijn te koop met punten die in het spel verdiend kunnen worden door te spelen, maar zijn ook met echt geld te koop. Spelers weten van tevoren niet wat er in een lootbox zit. Daarmee wordt volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit en de Belgische Kansspelcommissie mogelijk gokken aangespoord. Je weet immers van tevoren niet wat je koopt, en toeval bepaalt hoeveel succes je in het spel hebt.

Leeftijd

Beide autoriteiten doen onderzoek naar de vraag of lootboxes in games als Star Wars: Battlefront II en Overwatch in strijd zijn met de regels. Zo ja, dan moeten ontwikkelaars mogelijk honderdduizenden euro's boete betalen voor het aanbieden van kansspelen zonder vergunning aan minderjarigen. PEGI, de Europese autoriteit die de minimumleeftijd voor games bepaalt, zei eerder al dat het zelf niet kan vaststellen wat wel en niet onder gokken valt. Als kansspelautoriteiten lootboxes als gokken classificeren, wordt daar met de leeftijdsbeoordeling voortaan rekening mee gehouden.

De Nederlandse Kansspelautoriteit gaat informatie opvragen bij gamebedrijven en wil binnenkort een rondetafelgesprek met de sector organiseren. De toezichthouder start binnenkort ook een openbare internetconsultatie over de kwestie.

EA schakelt microtransacties uit

Star Wars Battlefront II-uitgever Electronic Arts (EA) maakte vrijdagochtend bekend alle in-app aankopen uit te schakelen. Overwatch-uitgever Blizzard heeft nog niet gereageerd. 

EA heeft veel kritiek gekregen op het lootboxes-systeem in Star Wars Battlefront II. Spelers klagen dat het zonder bijbetalen vrijspelen van personages te lang duurt. Spelers die lootboxes kopen zouden daarmee een oneerlijk voordeel krijgen. EA heeft de prijs voor het kopen van nieuwe speelbare personages na de kritiek verlaagd met 75 procent.

Star Wars: Battlefront II komt officieel pas morgen uit, maar als testversie is het al een week beperkt speelbaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van