Ga naar de inhoud
Tech

Android-virus dat bankgegevens steelt op Nederlandse toestellen

Een nieuw Android-virus heeft 3000 Nederlandse Android-toestellen geïnfecteerd. Het virus probeert gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren te stelen.

Het virus is ontdekt door het Slowaakse cybersecuritybedrijf ESET en werd verspreid via verschillende apps in Google Play, waaronder nieuws-apps en apps om je toestel mee op te schonen. In werkelijkheid bekijkt het virus welke bank-apps je op jouw telefoon hebt staan en probeert het de inloggegevens daarvan te stelen. Ook kan het virus een nep-versie van jouw bank tonen en sms-berichten uitlezen, op zoek naar codes om een overboeking mee te bevestigen.

Verwijder het virus

Zodra de geïnfecteerde app via Google Play werd gedownload, kreeg het slachtoffer een melding op zijn telefoon te zien. Daarin stond dat de gebruiker één van deze drie apps moest installeren: Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update. Daar zit het virus in verborgen.

Je kunt zelf actie ondernemen door naar Instellingen > Beveiliging > Apps voor apparaatbeheer te gaan en daar Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update uit te vinken. Daarna moet je de app verwijderen van je toestel via Instellingen > Apps. Als laatste kun je de malafide app die via Google Play is gedownload verwijderen. Deze heet MEX Tools, Clear Android, Cleaner for Android, World News, WORLD NEWS of World News PRO.

Nederland

Waarom er zo veel Nederlandse infecties zijn, is onbekend. Mogelijk heeft het te maken met de populariteit van opschoon-apps in Nederland, stelt Dave Maasland, directeur van ESET Nederland. Hij raadt gedupeerden aan om hun wachtwoorden te veranderen en banktransacties in de gaten te houden.

Android is meer open dan iOS. Daardoor is Android bijvoorbeeld makkelijker aan te passen door de gebruiker, maar kan een virus zich ook sneller verspreiden, zegt Maasland. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl