Ga naar de inhoud
Tech

Tesla lanceert elektrische truck en nieuwe sportwagen

Elon Musk heeft een prototype van de Tesla-vrachtwagen Tesla Semi en de nieuwe sportwagen Roadster onthuld.

De topman gaf vanochtend een presentatie in een vliegtuighangar in Californië, waar hij zelf naar binnenreed in de nieuwe Tesla Semi, en onthaald werd als een superster. De elektrische vrachtwagen heeft een bereik van  800 kilometer (500 mijl) bij een maximale belading en rijdt volgens Musk 'net zo makkelijk als een auto'. 

De chauffeur neemt plaats in het midden, zodat hij zo'n compleet mogelijk overzicht heeft, lichtte de ceo toe. "Het voelt alsof je in een raceauto zit." Groot voordeel is ook, zo zei Musk, dat de vrachtwagen kan opladen tijdens het lossen zodat een chauffeur zo min mogelijk tijd verliest.

Opladen binnen 30 minuten

Binnen dertig minuten is de Semi voldoende opgeladen om weer 600 kilometer te kunnen rijden. Daarnaast krijgt de vrachtwagen een semi-autonoom besturingssysteem, waarbij de vrachtwagen vanzelf in zijn rijbaan blijft en zonder menselijk ingrijpen van baan kan wisselen.

De ramen zijn onbreekbaar, aldus Musk. "Met kapotte ramen rijden mag niet en vertraging kost een chauffeur geld." Hij grapte: "Barst een raam toch dan krijg je het volledige aankoopbedrag terug." Musk gaf de garantie dat de aandrijving van de vrachtwagen 1,5 miljoen kilometer mee kan. Hoeveel de Tesla Semi moet gaan kosten, maakte het bedrijf niet bekend. 

Ook een nieuwe Roadster

Een verrassing zat er in de laadruimte van de vrachtwagen: de nieuwe Roadster. Deze sportwagen is een geüpdatete versie van Tesla's eerste model. De elektrische vierpersoonsauto kan op een volle batterij 1000 kilometer rijden. De Roadster moet in 2020 verkrijgbaar zijn.

Tesla ondervindt nog altijd problemen met de Model 3. Eerder deze maand liet het bedrijf weten dat het de productiedoelstellingen voor Model 3 niet zou halen en dat het in het derde kwartaal een fors verlies had geleden. Het geld stroomt er met bakken uit en het bedrijf heeft forse schulden.