Tech

'Chinese stagiairs gedwongen iPhone X te maken'

21 november 2017 23:04 Aangepast: 26 april 2018 17:37

Drieduizend Chinese scholieren zijn tijdens een verplichte stage gedwongen om iPhone X's in elkaar te zetten bij fabrikant Foxconn.

Dat vertellen zes middelbare scholieren tegen de Financial Times. De scholieren zijn tussen de 17 en 19 jaar oud en moesten voor hun 'stage' werkdagen van elf uur draaien. De groep van zo'n drieduizend jongeren werd ingezet om de productie van de iPhone X op te krikken.

Hoewel het niet om kinderarbeid gaat, is het in China verboden stagiairs meer dan 40 uur per week te laten werken. De scholieren moesten drie maanden stage lopen om 'werkervaring' op te doen en vervolgens af te studeren. "We worden door onze school gedwongen om hier te werken", zegt een 18-jarige scholier tegen FT. "Het werk dat we doen heeft niets te maken met onze studie." Bij Foxconn assembleerde de scholier per dag zo'n 1200 iPhone X-camera's.

De lancering van de iPhone X werd geplaagd door productieproblemen en zelfs nu nog kan Apple niet aan de vraag voldoen: de levertijd van de telefoon bedraagt 2 tot 3 weken.

'Vrijwillig en betaald'

Zowel Apple als Foxconn bevestigen dat de studenten inderdaad in de iPhone-fabriek hebben gewerkt. De bedrijven beloven maatregelen te nemen tegen de overuren, maar benadrukken wel dat de stages 'vrijwillig' waren. Daarnaast hebben de scholieren betaald gekregen voor hun werk, zegt Apple tegen FT.

Het is niet de eerste keer dat er misstanden in de iPhone-fabrieken aan de kaak worden gesteld. Eerder ging een Amerikaanse student undercover werken in zo'n fabriek, waar hij verplicht urenlang moest overwerken. Daar kreeg hij overigens ook voor betaald.

Lees ook:

Eerste indruk: is de iPhone X de hoge prijs waard? 

Productie iPhone X kost 358 dollar

Trump: 'Apple bouwt drie grote fabrieken' in VS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van