Tech

Belgische minister wil lootboxes in games verbieden

22 november 2017 10:21 Aangepast: 26 april 2018 17:37

De Belgische minister van Justitie wil een verbod op games met lootboxes, omdat hij het gokken vindt.

Dat zegt de Belgische minister van Justitie Koen Geens tegen VTM. Geens wil aankopen in games verbieden, als van tevoren niet precies duidelijk is wat die aankoop inhoudt. "Gokken en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid van het kind", aldus de minister.

Lootboxes zijn een soort virtuele schatkisten met bijvoorbeeld nieuwe personages, upgrades voor voertuigen of cosmetische veranderingen. Lootboxes zijn te koop met punten die in het spel verdiend kunnen worden door te spelen, maar vaak ook in ruil voor echt geld. Spelers weten van tevoren niet wat er in een lootbox zit, en daarom wil de Belgische minister de verkoopvan games met lootboxes verbieden.

Kritiek

"Maar dat vraagt tijd, want we moeten hiermee naar Europa", aldus Geens. "We gaan zeker proberen om het te verbieden." Eerder werd al bekend dat Kansspelautoriteiten in zowel Nederland als België onderzoek gaan doen naar lootboxes in games.

Het is nog niet duidelijk hoe de Nederlandse wet straks tegen lootboxes aankijkt. De relatief nieuwe lootboxes zouden onder een wet voor online gokken vallen. Die regels worden pas toegevoegd in een herziene wet op kansspelen, maar die wet ligt nog bij de Eerste Kamer.

Lootboxes worden al een aantal jaar in games aangeboden, maar kwamen onlangs onder de aandacht door de nieuwe game Star Wars: Battlefront II. In die game zaten veel onderdelen verstopt achter dure lootboxes, wat op de woede van fans kon rekenen. Na grote kritiek schakelde uitgever EA nog voor het verschijnen van Battlefront II de mogelijkheid om echt geld uit te geven in de game uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van