Ga naar de inhoud
Tech

'Kinderen onderschatten gevaren telefoongebruik in verkeer'

Maar 51 procent van de kinderen vindt het gebruik van smartphones in het verkeer gevaarlijk, blijkt uit een onderzoek.

Het verkeersveiligheidsinstituut SWOV ondervroeg 4000 Nederlanders over het gebruik van hun mobiele telefoon. Bijna twee derde gaf aan zijn of haar telefoon te gebruiken tijdens deelname aan het verkeer. Dat terwijl driekwart van de volwassenen in diezelfde enquête zeiden dat ze dat gevaarlijk vinden.

Bij kinderen was dat een stuk lager: een krappe meerderheid van 51 procent zei het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer gevaarlijk te vinden. Opvallend, vindt de SWOV. Uit de enquête bleek ook dat hoe jonger de ondervraagde was, hoe vaker die weleens op zijn telefoon zit in het verkeer.

Kinderen zien dus minder dan volwassenen het gevaar in en gebruiken hun telefoon vaker in het verkeer. Gewoonte speelt daarbij een belangrijke rol, blijkt uit het onderzoek. De SWOV maakt zich zorgen over de kinderen. "Alle gevonden verbanden rond telefoongebruik van kinderen zijn ongunstig voor de verkeersveiligheid", schrijft de SWOV. Daarom, en omdat kinderen de volwassenen van de toekomst zijn, is het volgens het SWOV belangrijk om kinderen te doordringen van de risico's.  

Wel weten, toch doen

Een ander opvallende conclusie is dat mensen wel weten dat het gevaarlijk is, maar het toch doen. Ook onderschatten mensen hoe vaak ze zelf hun telefoon gebruiken. Toen in de enquête werd gevraagd aan mensen of ze hun telefoon gebruiken tijdens het fietsen of autorijden, zei het grote merendeel dat ze dat nooit doen. 

Maar bij vervolgvragen die gingen over bepaalde handelingen, zoals het checken van een appje, bleek 62 procent van de automobilisten toch weleens de telefoon te gebruiken.