Tech

Bitcoin bereikt 15.000 dollargrens

07 december 2017 12:44 Aangepast: 26 april 2018 17:37

De koers van bitcoin blijft maar stijgen. Was 1 bitcoin vorige maand nog 6000 dollar waard, vandaag staat de cryptomunt op 15.000 dollar.

De koers van 15.000 dollar werd donderdagochtend op westerse beurzen bereikt, volgens de Coindesk-index. Sindsdien schommelt de koers flink.

Ook de ontwikkelingen rondom de bitcoin staan niet stil. Zo gaat de Australische beurs ASX​ de blockchain gebruiken voor het verwerken van aandelentransacties, zo meldt Bloomberg

Als je bitcoins koopt, wordt de transactie verwerkt in de blockchain. Daar komt geen bank of regulerende instantie aan te pas. Dit is gelijk een punt van kritiek: criminelen kunnen zo makkelijk met geld schuiven en witwassen buiten het oog van de overheid. 

Speculeren

Vanaf aanstaande zondag is het mogelijk om gereguleerd op de koers van bitcoin te handelen, zonder daadwerkelijk bitcoins te bezitten. Dan lanceert de Chicago Board Options Exchanges (CBOE) als eerste 'officiële' beursbedrijf een future op de bitcoin. Met een future speculeer je op het toekomstige koersverloop van een onderliggende waarde: dat kan bijvoorbeeld een aandeel zijn, een grondstof of een valuta. Een ruime week later volgt ook de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Alternatief voor geld?

Bitcoin houdt de gemoederen flink bezig. De Russische centrale bank wil de toegang tot websites van beurzen waar je in cryptomunten kunt handelen blokkeren. Eerder liet China ook weten alle nationale bitcoinbeurzen te willen sluiten.

In Japan wordt bitcoin omarmd en is het een officiële munt. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet bitcoin weer niet als een bruikbaar alternatief voor geld. 

Over waar het heengaat met bitcoin lopen de meningen sterk uiteen. Verwacht de één dat één bitcoin wel 100.000 dollar waard kan worden, spreken anderen van een zeepbel en 'puur gokken'. 

Hackers maken miljoenen buit bij bitcoinmarktplaats

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van