Tech

Voormalig Facebook-topman: 'Sociale media maken maatschappij kapot'

11 december 2017 15:31 Aangepast: 26 april 2018 17:06

Alweer een voormalig topman van Facebook die zich tegen het bedrijf uitspreekt. Chamath Palihapitiya voelt zich 'enorm schuldig' over het helpen opzetten van Facebook.

Dat heeft hij verteld tijdens een bezoek aan de Stanford Graduate School of Business. "We hebben tools gemaakt waarmee we de sociale onderdelen uit elkaar trekken waaruit een maatschappij bestaat", zei Palihapitiya. Hij roept mensen op om helemaal te stoppen met sociale media.

De ex-topman legt de schuld niet alleen bij Facebook, waar hij in 2007 begon om meer gebruikers aan te trekken. Ook andere sociale media krijgen ervan langs. "We maken de maatschappij kapot door steeds snelle dopamine-shots te verlangen in de vorm van hartjes en duimpjes omhoog. Er is geen maatschappelijke discussie, geen samenwerking. Er is onjuiste informatie en wantrouwen." Palihapitiya noemt het een wereldwijd probleem.

Zelf zegt Palihapitiya Facebook zo min mogelijk te gebruiken. "Mijn kinderen mogen die shit niet gebruiken." Hij is niet de enige ex-medewerker van Facebook die zich op deze manier laat horen. Meerdere mensen hebben zich tegen de werkzaamheden van Facebook uitgesproken. Zo zei voormalig productmanager Antonio Garcia-Martinez dat Facebook liegt over zijn mogelijkheid om personen te beïnvloeden op basis van over hen verzamelde data.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van