Tech

Facebook reageert op oud-topman die sociale media 'dopamine' noemt

13 december 2017 12:55 Aangepast: 26 april 2018 17:06

Facebook heeft gereageerd op uitspraken van oud-topman Chamath Palihapitiya, die vindt dat sociale media de maatschappij kapot maken.

Palihapitiya deed de uitspraken onlangs tijdens een bezoek aan de Stanford Graduate School of Business. Volgens de oud-topman trekken sociale media "de sociale onderdelen uit elkaar waaruit een maatschappij bestaat". Facebook is volgens Palihapitiya een heel ander bedrijf dan toen hij er werkte, en zou te weinig doen om "onvoorziene consequenties" van zijn bestaan te overzien.

"We maken de maatschappij kapot door steeds snelle dopamine-shots te verlangen in de vorm van hartjes en duimpjes omhoog", aldus Palihapitiya. "Er is geen maatschappelijke discussie, geen samenwerking. Er is onjuiste informatie en wantrouwen." De oud-topman noemt het een wereldwijd probleem, en is ook kritisch over andere sociale media dan Facebook.

Investeren

Facebook kan zich niet vinden in de uitspraken van Palihapitiya, zegt een woordvoerder van het bedrijf in een verklaring tegenover Business Insider. "Chamath werkt al meer dan zes jaar niet meer bij Facebook. Toen Chamath nog wel bij Facebook werkte, richtten we ons op het bouwen van nieuwe sociale media-ervaringen en het uitbreiden van Facebook over de hele wereld. Facebook was toen een heel ander bedrijf, en terwijl we zijn gegroeid, hebben we ons gerealiseerd hoe onze verantwoordelijkheden zijn gegroeid."

Facebook zegt wel degelijk te onderzoeken wat de gevolgen van sociale netwerken zijn. "We nemen onze rol zeer serieus en we werken er hard aan om te verbeteren. We hebben veel werk en onderzoek gedaan met externe experts en academici om de effecten van onze dienst op het welzijn te begrijpen, en we gebruiken dat bij de ontwikkeling van onze producten. We investeren ook aanzienlijk meer in mensen, technologie en processen, en - zoals Mark Zuckerberg al zei tijdens onze laatste earnings call - zijn we bereid onze winstgevendheid te verminderen om ervoor te zorgen dat de juiste investeringen worden gedaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van