Tech

Apple maakt oudere iPhones bewust trager

21 december 2017 09:21 Aangepast: 26 april 2018 17:06

Als de accu veroudert, wordt de iPhone inderdaad trager. Dat doet Apple bewust om te voorkomen dat de telefoon uitvalt.

Dat heeft Apple bevestigd tegenover TechCrunch. Op Reddit ontstond deze week wat commotie omdat Apple oudere iPhones met opzet trager zou maken. Na een uitgebreide analyse van Geekbench werd dat ook vastgesteld.

Apple zegt dat de maatregel nodig is om 'de beste ervaring aan gebruikers te bieden'. Het bedrijf schroeft de prestaties van iPhones met oudere accu's via software-updates terug, omdat de telefoons anders kunnen uitvallen. Dat zou liggen aan de lithium-ion batterijen in de toestellen. "Die kunnen na verloop van tijd minder goed omgaan met pieken in dataverwerking", zegt Apple. Om op zulke piekmomenten de elektrische onderdelen te beschermen, kan de iPhone zichzelf uitschakelen.

"Vorig jaar brachten we een functie uit voor iPhone 6, 6S en iPhone SE om dit soort pieken glad te strijken", schrijft Apple. Dat betekent dat de prestaties iets verminderen en dat het toestel dus trager reageert. Inmiddels wordt dezelfde oplossing ook toegepast op iPhone 7 met iOS 11.2.

Volgens Apple is deze maatregel dus niet een manier om klanten een nieuw toestel te laten kopen. Daarvan wordt het bedrijf namelijk regelmatig beticht. Zoals Apple het uitlegt, kunnen gebruikers op deze manier namelijk juist langer met hun iPhone blijven doen.

Uitvallende iPhones

Eind vorig jaar startte Apple een reparatieprogramma voor iPhone 6S-modellen die vanuit het niets uitvielen. Toen ging het volgens het bedrijf om 'een klein aantal  dat soms zomaar uitvalt'. Sinds iOS 10.2.1 is die bug grotendeels opgelost. Mogelijk zijn vanaf toen de prestaties bij piekmomenten teruggeschroefd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van