Tech

Dutch Filmworks stuurt illegale downloaders rekening van 150 euro

21 december 2017 12:05 Aangepast: 26 april 2018 17:06

Filmdistributeur Dutch Filmworks wil mensen die illegaal hun films downloaden een schikkingsvoorstel van 150 euro sturen.

De komende tijd gaat het bedrijf illegale downloaders van de film The Hitman’s Bodyguard in de gaten houden.

Dat maakt Dutch Filmworks vandaag bekend. The Hitman’s Bodyguard is sinds 15 december verkrijgbaar op dvd en wordt de eerste film waarvan illegale downloaders worden opgespoord.

IP-adressen

Eerder kreeg het bedrijf toestemming van de Nederlandse privacywaakhond om de ip-adressen van illegale downloaders te verzamelen. Dat wordt gedaan door de Duitse partij Tecxpio. 

Zodra Dutch Filmworks een lijst met ip-adressen van overtreders heeft, moet het internetproviders waarschijnlijk via de rechter dwingen om te onthullen wie er achter een ip-adres schuilgaat. Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet is de kans dat dit lukt 'groot'.

150 euro

Het bedrag van het schikkingsvoorstel bedraagt 'in eerste instantie' 150 euro, meldt een woordvoerder aan RTL Nieuws. Dat bedrag kan in de toekomst hoger worden. Of dat gebeurt, ligt vooral aan de kosten van mogelijke rechtszaken tegen internetproviders.

Volgens Willem Pruijssers, ceo van Dutch Filmworks, is het bedrag 'zeer schappelijk'. "Zeker in verhouding met de bedragen die men in omringende landen eist voor illegale downloads." In Duitsland en Denemarken liggen schikkingsvoorstellen voor illegaal downloaden een stuk hoger: respectievelijk rond de 800 en 250 euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore