Tech

Apps met lootboxes moeten winkans melden van Apple

21 december 2017 14:10 Aangepast: 26 april 2018 17:06

Ontwikkelaars die voortaan apps uitbrengen in de App Store waar lootboxes in zitten, moeten in de app vermelden hoe groot de kans op bepaalde items is.

Dat staat in de geüpdatete voorwaarden van Apple. De nieuwe regels gelden voor apps die 'lootboxes of andere mechanismen aanbieden waarmee willekeurige virtuele items gekocht kunnen worden'. Mensen kopen hiermee een soort verrassingsdoos waarvan ze vooraf niet precies weten wat erin zit.

Apple zegt dat dit soort apps voortaan moeten aangeven wat de kansen zijn om bepaalde items te krijgen, voordat gebruikers de aankoop doen.

De afgelopen tijd kwamen lootboxes negatief in het nieuws. In de game Star Wars Battlefront II konden gebruikers ze kopen om een oneerlijk voordeel in het spel te krijgen. Door veel geld uit te geven, werden ze bijvoorbeeld sterker dan spelers die niet betaalden. Na de ophef werden de lootboxes in Battlefront II (voorlopig) uitgezet.

Gokken

Het veroorzaakte een grote rel, waarna kansspelautoriteiten in Nederland en België een onderzoek startten naar lootboxes in games. Daarmee wordt bekeken of dit systeem niet kan worden gezien als gokken.

Apple lijkt dit soort toestanden met de nieuwe maatregel te willen voorkomen. In Aziatische landen gebeurt het vermelden van winkansen in games al langer, om het stempel 'gokspel' te vermijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van