Ga naar de inhoud
Tech

‘Etnische minderheden hebben meer last van robots’

Etnische minderheden zullen harder worden geraakt door de opmars van robots. In de VS moeten vooral Latino’s vrezen voor hun baan.

Gevaarlijk en repetitief werk maakt de grootste kans om te worden overgenomen door robots. En dat is in de Verenigde Staten slecht nieuws voor de werkgelegenheid onder Latino’s. Zij hebben namelijk vaak een baan waarvoor ze hard en vaak gevaarlijk werk moeten doen, stellen Mark Muro en Jacob Whiton van Brookings Institution.

Latino’s zijn oververtegenwoordigd in de bouw en de landbouw. En juist in deze sectoren wordt veel werk overgenomen door machines, schrijft The Atlantic. Omdat werkgevers moeite hebben om alle vacatures te vervullen, gaan ze sneller op zoek naar alternatieven voor arbeiders van vlees en bloed. Daarnaast is de inzet van apparaten aantrekkelijk omdat zo arbeidsongevallen kunnen worden voorkomen.

Het is moeilijk om bezwaar te hebben tegen het verdwijnen van gevaarlijk en geestdodend werk als gevolg van automatisering en robotisering. Maar The Atlantic wijst erop dat de werknemers die dit werk voorheen deden, vaak moeilijk elders aan de slag komen.

Voor steeds meer banen is het volgens Muro en Whiton een vereiste dat werknemers over digitale vaardigheden beschikken. Ze moeten bijvoorbeeld kunnen omgaan met spreadsheets en tekstverwerkingsprogramma’s. Mensen die bijvoorbeeld altijd in de bouw hebben gewerkt, beschikken minder vaak over dergelijke vaardigheden.

Hoewel Latino’s het grootste gevaar lopen hun baan te verliezen en werkloos te blijven, zullen ook andere etnische minderheden, zoals zwarten en Aziaten, het volgens Muro en Whiton lastig krijgen in de VS. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl