Tech

Apple aangeklaagd voor vertragen oudere iPhones

27 december 2017 12:51 Aangepast: 26 april 2018 17:06

iPhone-gebruikers voelen zich bedonderd nu blijkt dat Apple oudere iPhones vertraagt om uitvallen te voorkomen.

Apple maakt iPhones met een oudere batterij sinds ongeveer een jaar langzamer, gaf het bedrijf onlangs toe. De processors van iPhones hebben door een verandering in iOS een lagere maximumsnelheid, als die toestellen een een oudere, bijna lege of koude batterij hebben. Een piekbelasting kan er bij telefoons met zo'n accu voor zorgen dat die plots uitvallen. De functie werkt al een jaar voor de iPhone 6S en ouder, en sinds kort ook voor de iPhone 7.

Klanten zijn vooral boos dat Apple nu pas toegeeft iPhones langzamer te maken, meldt Reuters. In grote class-action-rechtszaken zoeken juristen voor honderden aanklagers tegelijk compensatie. De aanklagers menen bijvoorbeeld nieuwe iPhones te hebben gekocht, omdat de oude langzamer werden. Achteraf gezien was een nieuwe batterij wellicht genoeg, en dus spreken de aanklagers van misleiding en fraude.

Gratis vervanging

Een aanklacht bij de rechtbank van San Francisco noemt de batterijen van de iPhones defect, als die niet zonder softwarematige aanpassing de telefoon probleemloos kunnen aandrijven. En wat defect is, moet gratis worden vervangen, vinden de aanklagers. Apple heeft het probleem volgens de aanklacht willen maskeren.

In totaal zijn er al zeker acht rechtszaken tegen Apple aangespannen. In sommige zaken willen de aanklagers een schadevergoeding, in anderen een gratis nieuwe batterij en in weer andere zaken is de eis dat Apple zijn iPhones in het vervolg niet meer langzamer maakt. Amerikaanse rechtsgeleerden wijzen echter op het gebrek aan duidelijke wetgeving omtrent ouder wordende producten, waardoor de uitkomst van de rechtszaken moeilijk te voorspellen is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van