Tech

Apple zegt sorry en verlaagt prijs vervangen iPhone-accu

29 december 2017 09:05 Aangepast: 26 april 2018 17:06

Apple gaat door het stof over het gebrek aan communicatie rond het expres trager maken van iPhones met een oudere batterij. Het bedrijf verlaagt daarnaast de prijs voor het vervangen van de accu van iPhones.

In een open brief ontkent het bedrijf de levensduur van producten bewust korter te maken om nieuwe iPhones te kunnen verkopen. Wel vindt het bedrijf dat klanten betere uitleg hadden moeten krijgen over de manier waarop iPhones bewust trager worden gemaakt. 

Apple legt in de brief in meer detail uit hoe en waarom iPhones met een meer versleten batterij vertraagt: om te voorkomen dat die plotseling uitvallen. Als de lithium-ion-batterijen die in iPhones zitten slechter door veel gebruik, lagere temperatuur of omdat ze bijna leeg zijn, kunnen ze volgens Apple minder goed omgaan met plotselinge pieken in het energieverbruik.

Om te voorkomen dat de telefoons dan plots uitvallen, grijpt de software in door het systeem te vertragen. Toen Apple dit eerder deze maand toegaf, leidde dat tot woede onder gebruikers en zelfs rechtszaken van mensen die zich bedonderd voelen. 

Goedkoper vervangen

Vanaf eind januari betalen klanten die de batterij van hun iPhone buiten de garantie willen laten vervangen geen 79 maar 29 dollar. De korting geldt voor toestellen vanaf de iPhone 6, en is wereldwijd beschikbaar. Apple schrijft dat het de accu van iPhones tot en met december 2018 goedkoper vervangt. Nederlandse prijzen zijn nog niet duideijk; het vervangen van de accu kost hier normaal gesproken 89 euro.

Ook krijgt iOS begin volgend jaar een update met functies die gebruikers beter inzicht geven in welke staat de batterij is. Nu krijgen gebruikers enkel een waarschuwing als hun batterij in bijzonder slechte staat is, terwijl iOS al veel vroeger begint met het afremmen van de chip om piekbelasting van de batterij te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van