Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Alle 16.359 bussen in Shenzhen rijden elektrisch

02 januari 2018 09:46 Aangepast: 26 april 2018 17:06
Beeld © 写意人生 (Wikipedia)

De complete busvloot van Shenzhen is elektrisch. Er worden in China meer dan 100.000 nieuwe elektrische bussen per jaar in gebruik genomen.

Shenzhen kreeg zijn eerste elektrische bus in 2009 en vlak voor de jaarwisseling kon de zuid-Chinese stad melden dat nu alle 16.359 bussen elektrisch zijn. De overstap naar elektrisch scheelt jaarlijks 1,35 miljoen ton aan CO2-uitstoot, bericht Engadget.

Daarnaast leveren de elektrische bussen een flinke bijdrage aan het terugdringen van de smog en de geluidsoverlast in de stad. Ook zorgt de overstap op elektrisch voor een kostenbesparing. Ze verbruiken 75 procent minder energie dan bussen die op fossiele brandstoffen rijden.

De autoriteiten moesten wel flink investeren in de transitie naar schoner vervoer: er was een subsidie van 490 miljoen dollar voor nodig. Dat geld was onder meer nodig om 510 oplaadstations en achtduizend oplaadpalen in de stad neer te zetten.

Olie-import

China zet fors in op elektrisch vervoer, onder meer om zijn afhankelijkheid van olie-import terug te dringen. Zo werden er in 2016 in het hele land al 116.000 elektrische bussen verkocht. Een flink deel daarvan is afkomstig van het in Shenzhen gevestigde BYD: één van de grootste fabrikanten van lithium-ion-batterijen én van elektrische voertuigen.

Niet alleen de bussen in Shenzhen zijn de afgelopen jaren aangepast. Inmiddels rijdt ook de helft van de taxi's in de stad elektrisch. In 2020 moeten alle taxi's overgestapt zijn, zo heeft de gemeente verordonneerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore