Tech

Deze cryptomunten stegen in 2017 het snelst

02 januari 2018 17:33 Aangepast: 26 april 2018 16:35

De waardestijging van ruim duizend procent van bitcoin vorig jaar haalt de top 10 van snelst groeiende digitale valuta in 2017 niet eens.

2017 gaat de geschiedenis in als het jaar van de grote doorbraak van de crypto-handel: het speculeren op waardestijgingen en -dalingen van cryptocurrencies. Ondanks alle waarschuwingen van toezichthouders en de politiek voor een aanstaande bubbel, stapten meer mensen dan ooit in. Veel investeerders lijken bang om de boot de missen.

Het gevolg: de koers van veel altcoins - alle cryptocurrencies die geen bitcoin zijn - steeg extreem hard. Wanneer je het gehele afgelopen jaar als graadmeter neemt, valt op dat er maar liefst dertien cryptocurrencies het beter deden dan de veelbesproken bitcoin, blijkt uit cijfers van CoinMarketcap.

Miniatuurvoorbeeld

Ripple wint

De grootste winnaar is de ripple, een ander soort cryptomunt dan bijvoorbeeld bitcoin of ethereum. Dat komt omdat ripple in tegenstelling tot die twee niet decentraal georganiseerd is, omdat het geen open blockchain heeft. Het bedrijf achter ripple heeft de munten zelf gecreëerd (ze worden dus niet gemined, zoals bij bitcoin) met als uiteindelijke doel om grensoverschrijdende betalingen makkelijker te maken.

Achter ripple grossiert de lijst in meer onbekende namen. Wat te denken van NEM, ardor en stellar? Die zijn net als ripple meer dan alleen een cryptocurrency. Zo is open source-project NEM (New Economy Movement) op dit moment vooral een peer-to-peer platform voor snelle internationale betalingen zonder dat gebruikers een bankrekening nodig hebben.

Maar op termijn is deze techniek voor veel meer doeleinden geschikt. Dat geldt ook voor ardor (blockchain-technologie op basis van zogeheten child chains) en stellar, een decentraal financieel netwerk voor het wisselen van geld. De belofte van meer 'real world' toepassingen is groot.

Grote groei

De grote groei van ripple kwam pas tegen het einde van 2017. Vergeleken met bitcoin ziet de koers er dan zo uit:

Miniatuurvoorbeeld

Overigens doet bitcoin het wat beter wanneer hij alleen vergeleken wordt met vergelijkbare cryptocurrencies, oftewel tokens met een eigen blockchain. Dit is exclusief zogeheten 'initial coin offerings' (ICO's), waarbij investeerders geen aandelen maar virtuele munten of tokens krijgen.

In dat geval staat bitcoin op plaats 8, achter ripple, NEM, stellar, dash, ethereum, litecoin en cardano.

Lees ook: Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van