Ga naar de inhoud
Tech

Eerste energieneutrale 'pop-up huis' staat in Abbenes

Dit uiterst betaalbare energieneutrale prefab huis stapel je als Legosteentjes in elkaar.

Van het gas af, het moet gebeuren maar hoe dan, vragen velen zich af. Het Pop Up House is een vernieuwende manier voor als je aan nieuwbouw denkt. "Als je energieneutraal wil wonen, dan is het Pop Up House de makkelijkste manier om dat te doen," legt Arie Verdoes uit. Hij woont in het eerste huis volgens dat modulaire systeem in Nederland, en is inmiddels ook distributeur.

"In deze tijd moet je toch eigenlijk niet meer een huis willen bouwen met stenen en een gasaansluiting. Wij hebben nul energiekosten. De gevels zijn onderhoudsvrij. Bovendien is het bouwen van een Pop Up House goedkoper: de kosten zijn ongeveer 80 procent van die van een ‘normaal’ huis. Daarbij komt dat de bouwtijd korter is: afhankelijk van het heien kan je binnen een maand of vijf een huis hebben." En vergeet het wegvallen van de maandelijkse energiekosten niet.

Het Pop Up House is een prefab bouwsysteem van Multipod Studio in Marseille, Frankrijk. De voordelige lichtgewicht bouwblokken van 30 centimeter zet je in elkaar als Lego. De blokken kunnen ook zo weer uit elkaar om hergebruikt te worden. Bedenker Corentin Thiercelin: "Met een isolatiewaarde die aan een passiefhuis voldoet is er eigenlijk geen verwarming nodig."

Sinds Verdoes begonnen is met de bouw van zijn huis organiseert hij elke maand een open dag. In het voorjaar verwacht Arie met zijn bedrijf Inova Huis nog een aantal huizen in Nederland te gaan bouwen. "Elk huis is maatwerk, omdat de plek en dus de omstandigheden verschillen. Maar ook omdat de mensen en hun wensen verschillen."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl