Tech

Intel claimt doorbraak met nieuwe chip voor quantum computing

09 januari 2018 13:01 Aangepast: 26 april 2018 16:35

Intel heeft tijdens de CES een 49-qubit quantum computing chip onthuld. Volgens Intel-CEO Brian Krzanich 'een grote doorbraak'.

Met de presentatie van de nieuwe quantum-chip, die de codenaam Tangle Lake heeft meegekregen, heeft de chipfabrikant een nieuwe stap gezet op weg naar de zogeheten 'quantum supremacy': het moment dat quantumcomputers problemen kunnen oplossen die klassieke computers niet kunnen verhapstukken.

Terwijl normale computers binaire systemen zijn, waarbij een bit bestaat uit een eentje of een nulletje, kan in de quantum computing één deeltje twee eigenschappen tegelijkertijd hebben. Een quantum-bit (qubit) kan dus tegelijkertijd een één en een nul zijn. Daarmee zou het mogelijk moeten zijn om veel complexere berekeningen uit te voeren dan met klassieke computers, is het idee.

Krzanich omschreef quantum supremacy tijdens zijn toespraak op de CES als "het punt waarop quantum computers 's werelds beste supercomputers ver achter zich hebben gelaten".

IBM en Google

"Rond de 50 qubits is een interessant punt vanuit wetenschappelijk oogpunt", aldus Michael Mayberry van Intel Labs tegenover IEEE Spectrum. "Op dat moment heb je een punt bereikt waarop je het quantum-gedrag van de chip niet meer helemaal kunt voorspellen of simuleren."

Intel is niet de enige partij die vooruitgang boekt met complexere quantum computing chips. Zo heeft IBM al een 50-qubit chip ontwikkeld, en ook Google timmert flink aan de weg.

Lekken in chips

Intel deed zijn aankondiging van de nieuwe quantum-chip op een moment dat het bedrijf flink onder vuur ligt vanwege de lekken in vrijwel al zijn chips. Onderzoekers brachten deze maand informatie naar buiten over kwetsbaarheden in de processors van Intel, waarvoor Intel nu patches gaat uitbrengen.

De nieuwste tech op CES 2018

Bright doet deze week verslag van de grote techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van